Mange studier viser at mennesker som er sosialt isolerte eller føler seg ensomme har større risiko for tidlig død og flere sykdommer som for eksempel hjertesykdom, slag og diabetes type 2.
Hittil har forskerne ikke klart å finne ut av hvorfor det henger sammen på den måten. Nå har en gruppe britiske forskere forsøkt å kartlegge sammenhengen.
Chun Shen fra Fudan University og hennes kollegaer har brukt data fra over 40.000 deltagere i UK Biobank-databasen, skriver Forskning.no.
Resultatene overrasket dem.
Det viste seg at man kunne se i blodet på forsøkspersonene om de var ensomme eller ei.
Spørreskjema viste hvilke mennesker som opplevde seg ensomme, og dette kunne forskerne bruke som bakgrunn når de skulle sammenligne blodet til deltakerne i undersøkelsen.
Protein i blodet viser ensomhet
Hemmeligheten fant de i proteinene i blodet som er med på å transportere viktige stoffer, regulere kjemiske reaksjoner, sende beskjeder og forsvare kroppen mot inntrengere. Nivåene av ulike proteiner i blodet kan dermed fortelle noe om helsetilstanden hos hver enkelt av oss, skriver forskningsnettstedet videre.
Det viste seg at man kunne se utslag på 175 ulike proteiner om folk var isolerte, og 26 proteiner om folk var ensomme.
Det var en klar sammenheng mellom proteinene i blodet og helseproblemer som er forbundet med ensomhet.
50 prosent av proteinene var knyttet til hjertesykdom, diabetes type 2 og slag. Og hele 90 prosent var koblet til risiko for tidlig død.
Hva var årsaken?
Forskerne forsøkt å dykke ned i materialet for å finne ut av om hva som var årsak og virkning.
Var det ensomheten som førte til den spesielle protein-profilen som igjen ga fare for sykdom?
Eller var det motsatt; at en bestemt proteinprofil gir en tendens til ensomhet og isolasjon?
Undersøkelsene viste at det var noe som tydet på at proteinene forårsaket isolasjonen i de fleste tilfellene, men for fem av proteinene kunne man se at ensomhet kunne være en direkte årsak til at nivåene var slik de var.
Grundig studie
Linn Nilsen Rødevand ved Institutt for klinisk medisin på Universitetet i Oslo berømmer undersøkelsen. Hun sier til nettstedet at koblingen til betennelse, fettstoffer og andre biologiske faktorer passer med kunnskap om sykdomsmekanismer, men de har ikke tidligere blitt studert i forbindelse med proteiner, slik som i denne studien.
"Resultatene kan tyde på endringer i visse proteinnivåer før sykdom oppstår", poengterer Rødevand.
Hun tror videre forskning på dette kan gi muligheter for tidligere å oppdage personer som har økt risiko for noen sykdommer. Dypere kunnskap om de biologiske mekanismene kan også føre til bedre legemidler på sikt.