Vil du utsette de første grå hårene? Ifølge ny forskning fra Japans Nagoya og Chubu universiteter kan en naturlig antioksidant i frukt, grønnsaker og urter ha en positiv effekt på hårfargen. Dette skriver Parade.
I en studie publisert i det medisinske tidsskriftet Antioxidants undersøkte forskere effekten av luteolin, et flavonoid med antioksidantegenskaper.
I 16 uker påførte de stoffet lokalt på noen mus, mens andre fikk det oralt. Gjennom før-og-etter-bilder og klipping av håret for å analysere ny hårvekst, fant forskerne at luteolinbehandlede mus utviklet færre grå hår enn de uten behandling.
Resultatene viste at musene som fikk luteolin påført huden hadde en 50 % reduksjon i grått hår. Hos de oralt behandlede musene var reduksjonen 25-30 %. Samtidig viste studien at hårsekkene til de behandlede musene forble sunnere.
Selv om luteolin ennå ikke finnes i hårpleieprodukter, anslår forskere at stoffet på sikt kan brukes i kosmetiske behandlinger. Foreløpig kan imidlertid en diett rik på luteolin bidra til å forhindre grått hår.
Mat rik på luteolin:
Grønnsaker: Selleri, persille, grønn pepper, brokkoli, gulrøtter, kål, spinat, løk.
Frukt: Epler (med skall), appelsiner, sitroner, bær (blåbær, bjørnebær, jordbær, tyttebær), granateple (spesielt bladene), kirsebær, pærer, druer.
Urter og krydder: Timian, rosmarin, oregano, kamille.
Andre kilder: Olivenolje, mørk sjokolade (over 70 % kakao), peanøtter, tang.
Ved å inkludere disse matvarene i kostholdet ditt, kan du kanskje holde håret naturlig mørkt lenger.