Nordmenn kaster enorme mengder mat hvert år, og dette gjelder spesielt frukt og grønnsaker. Feiloppbevaring kan gjøre frukt og grønt raskere dårlig. Ved å lære seg riktig oppbevaring, kan vi spare penger, og bidra til å redusere matsvinnet.
Det skriver Oplysningskontoret for Frukt og Grønt i en pressemelding.
I følge Norsus kaster norske husholdninger mat til en verdi av 11.450 kroner, og en betydelig andel av dette er frukt og grønnsaker som har blitt dårlig før de rekker å bli spist.
Skal oppbevares adskilt fra andre matvarer
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener at riktig oppbevaring av frukt og grønt kan gjøre en stor forskjell både for lommeboka og miljøet.
"Mange oppbevarer frukt og grønnsaker feil uten å være klar over det. For eksempel vet ikke mange at frukt som epler og tomater produserer en gass som kalles etylen. Denne gassen får andre frukt og grønnsaker til å modne raskere, noe som igjen gjør at de blir dårligere på kortere tid. Derfor bør epler og tomater oppbevares adskilt fra andre råvarer", forklarer Sagen.
Pakk in i plast
Plast beskytter produktene og hindrer kvalitetstap. Det gjør at vi reduserer matsvinn.
"Mange grønnsaker kommer med plastemballasje, som er viktig for å beskytte dem mot uttørking. Etter at emballasjen er åpnet, bør resten pakkes godt inn før de legges tilbake i kjøleskapet. All frukt og grønt som er oppkuttet oppbevares best i kjøleskap", sier Sagen.
Oppbevares i romtemperatur
Hun forteller at agurk kan få frostskader i kjøleskapet, noe de færreste vet.
"En annen vanlig feil er å oppbevare tomatene i kjøleskapet. Tomatene mister smak i kjøleskapet, og kan dessuten bli melne. Tomater må få plass på kjøkkenbenken", slår hun fast.
Det gjelder også følgende frukt og grønt. Resten hører hjemme i grønnsaksskuffen i kjøleskapet:
Melon
Banan
Papaya
Avokado
Tomat
Agurk
Artiskokk
Aubergine
Squash
Hva så med løken?
"Løk trives best i papirposer eller i pappesker på et svalt sted. Den perfekte temperaturen er mellom 18-20 grader. Det kan være lurt å oppbevare løk på kjøkkenbenken på vinteren, og i grønnsaksskuffen på sommeren. Løken liker ikke et fuktig miljø, så unngå å oppbevare den i plastpose. Disse rådene gjelder ikke for purre og vårløk. De må rett i kjøleskapet", slår ernæringsrådgiveren fast.