Bare ett fedd hvitløk om dagen kan gi disse imponerende helsefordelene

27/06/2024 20:00

Sofie

MAT
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du trengte en annen grunn enn smaken for å bruke hvitløk i matlagingen, vet at fordelene med hvitløk inkluderer redusert risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft og metabolsk syndrom.

Det er vanskelig å finne et måltid som ikke ville ha godt av litt hvitløk. Alt fra omeletter til pastaretter til kjøttretter vil ha godt av litt hvitløk da det alltid gir god smak.

Hvitløksfedd er ikke bare små, men mektige i matlagingen. Og å spise hvitløk har vist seg å ha helsemessige fordeler for flere helsetilstander, inkludert hjerte- og karsykdommer, kreft og metabolsk syndrom.

Faktisk inneholder hvitløk så kraftige antioksidanter at mye forskning undersøker effekten av å bruke den som et supplement.

Hvitløk ernæringsfakta

Et fedd hvitløk har:

  • 5 kalorier

  • 0 gram protein

  • 0 gram fett

  • 1 gram karbohydrater

Hvitløk inneholder noen vitaminer og mineraler, men mengden i et fedd hvitløk er minimal.

Fordeler med hvitløk

Mengden hvitløk i de fleste oppskrifter er liten sammenlignet med andre ingredienser, men fordelene er mange. Hvitløk har fenoliske forbindelser som har anti-inflammatoriske egenskaper. Studier viser at selv en liten mengde av disse forbindelsene i kosten kan bidra positivt til den generelle helsen.

Selv om mye forskning har blitt utført på helsemessige fordeler av hvitløk, er det viktig å huske at det meste av menneskelig forskning observerer effekten av å innta store doser i form av kosttilskudd, i stedet for å spise det i mat.

En fersk gjennomgang fant at tilskudd med hvitløk har vist seg å redusere kolesterol og risikoen for åreforkalkning, hypertensjon, diabetes, hyperlipidemi, hjerteinfarkt og hjerneslag. Forfatterne tilskriver dette hvitløkens antioksidantegenskaper, som beskytter hjertet mot stress og skader.

Hvitløk har også blitt studert for sin rolle i kreftbehandling. Dosene og lengden på hvitløksinntaket varierer, men mange studier viser en sammenheng mellom hvitløkstilskudd og kreftbehandling.

For eksempel konkluderte en kontrollert studie at langvarig tilskudd med hvitløk blant magekreftpasienter var assosiert med lavere dødelighet.

I tillegg har hvitløk blitt studert for sin rolle i metabolsk syndrom, som er en klynge av sykdommer som hypertensjon og fedme som øker risikoen for å utvikle type 2 diabetes og hjerte- og karsykdommer.

All forskning på dette området viser at hvitløk er omvendt assosiert med utviklingen av metabolsk syndrom. En studie undersøkte effekten av å spise et enkelt fedd hvitløk daglig i 30 dager på pasienter med type 2-diabetes. Deltakerne opplevde reduksjoner i LDL (dårlig) kolesterol og triglyserider, samt forbedringer i HDL (godt) kolesterol.

I en annen studie undersøkte forskere effekten på metabolsk syndrom når deltakerne fikk rå, knust hvitløk. De fant at etter å ha spist et enkelt måltid med 5 gram (ca. 1,5 fedd) hvitløk, ble gener for immunitet og døde kreftceller økt.

Resultatene over en 4-ukers periode var også lovende: Mengden hvitløk som ble spist varierte basert på deltakerens kroppsvekt, men en person på 68 pund spiste ca. 6 gram (eller ca. 2 fett) pr dag, og resultatene viste nedgang i blodtrykk, LDL-kolesterol og blodsukker.