Bestemors fem 'hemmelige' triks: Slik får du alltid sprø svor på svinesteken

18/10/2024 19:00

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med disse fem smarte 'bestemor'-triksene nedenfor, er du garantert sprø svor i førjulstiden.

Uansett hvor flink du er til å lage mat, har du sikkert opplevd å stå med en svinestek der svoren bare ikke blir sprø.

Til tross for høy varme og lang tid i ovnen forblir svoren myk og matt. Det er frustrerende – spesielt når du vet hvordan den perfekte sprø svor skal smake!

Vi husker alle «gamle dager» da bestemor klarte å servere den ene sprøstekt svinestek etter den andre. Hva var hemmeligheten hennes?

Med disse fem triksene er du på god vei til å alltid få den perfekte sprø svor - hver gang!

1. Tørk svoren godt

En av de største feilene mange gjør, er å tilberede svinekjøttet med fuktig svor.

Hvis det er fuktighet igjen på svoren, får du aldri ønsket sprøhet.

Det beste trikset her er å la steken stå utildekket i kjøleskapet over natten. Dette tørker ut svoren godt så den er klar til å sprø opp. Er tiden knapp kan du også tørke den godt med kjøkkenpapir rett før steking

2. Skjær riller i svoren

For å få sprø svor må varmen trenge godt inn i fettet under skinnet. Ved å skjære spor i skorpen, gjerne i et rutemønster, økes overflaten og varmen kan fordeles bedre.

Pass på å ikke skjære helt inn i kjøttet, da dette kan føre til at kjøttet tørker ut

3. Salt er din beste venn

Salt er viktig for å få en sprø svor. Gni grovt salt grundig inn i svoren, og pass på at det kommer godt inn i rillene.

Saltet trekker ut fuktigheten og bidrar til å skape den sprø, sprø overflaten. Bruk gjerne havsalt eller grovsalt for best resultat

4. Start med høy varme

Den beste måten å forsterke svoren på er å starte stekingen ved høy temperatur. Forvarm ovnen til rundt 220-240 grader og stek svinesteken på denne temperaturen de første 20-30 minuttene.

Dette gjør at svoren bobler opp og blir sprø. Du kan da senke temperaturen for å sikre at kjøttet blir mørt

5. Olje – ja eller nei?

Meningene er delte om man skal bruke olje på svor. Noen kokker sverger til å gni litt olje inn i svoren, da det kan bidra til å lede varmen bedre.

Andre mener at olje tilfører unødvendig fuktighet og faktisk kan forhindre den sprøheten vi ønsker. Velger du å bruke olje må det være i svært små mengder og kun som et supplement til saltet

Med disse fem enkle triksene kan du trygt servere stekt svinekjøtt med sprø svor neste gang – akkurat som bestemoren din gjorde!