Den ene tingen du aldri bør gjøre med en spiret løk

18/07/2024 22:00

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis løkene dine har begynt å spire, er det én ting du aldri bør gjøre mot dem.

Du kjenner den lukten som fyller rommet når du lager mat? I mange tilfeller har du løk å takke for det. Løk er den enkleste måten å lage en smaksbunn på i en oppskrift – og mange bruker den.

De er også utrolig allsidige. Du kan karamellisere deres naturlige sukkerarter, sylte dem i en sterk saltlake eller steke dem for en sprø topping.

Løk er også en veldig hardfør grønnsak. Sivilisasjoner har brukt løk som matkilde i årtusener, og en del av appellen deres er deres motstandskraft. Ved riktig oppbevaring kan visse varianter av løk vare i flere måneder.

Men selv med den mest forsiktige oppbevaringen kan du noen ganger ende opp med en spiret løk. Spirer kan ofte tyde på at en grønnsak har blitt "for gammel". Og i noen tilfeller, som med poteter, kan det til og med bety at det ikke lenger er trygt å spise.

Men hva betyr spiring når det kommer til løk? Her er alt du trenger å vite om spiret løk.

Hvorfor spirer løk?

Spiring er en naturlig del av løkens livssyklus. De regnes som rotgrønnsaker i matlagingsverdenen, men botanisk sett er de løkløk. Og som andre knoller (inkludert blomster), er løk i hovedsak i hvilefasen til en moden løkplante.

Spiring starter når den utsettes for de rette vekstforholdene. Det trenger ikke nødvendigvis å sitte i bakken for å skje. Når de oppbevares i varme, fuktige og/eller lyse områder, tror løkene at det er vår og begynner spireprosessen.

Er spiret løk trygt å spise?

I motsetning til poteter, hvor den modne planten er giftig for mennesker, er alle deler av en løk trygge å spise. Så du trenger ikke å bekymre deg når du ser grønne spirer stikke ut av løkene dine.

Faktisk trenger du ikke engang å fjerne dem. Løkspirer er ikke det samme som vårløk eller gressløk, men de smaker ganske likt. Så du kan trygt hakke dem og bruke dem i oppskriftene dine hvis du føler for det. Det er det Delish skriver.

Spirede løk er generelt trygge å spise, men det er fortsatt noen viktige ting å vite om dem. For å gi nok næring til at spirene kan vokse, bruker løken sukkeret som naturlig finnes i knollen.

Dette vil gradvis tømme den skarpe sødmen som finnes i en fersk løk. Koker du med løken, bør det ikke gjøre så mye forskjell. Men vi foreslår at du unngår rå preparater, da løken vil smake mer snerpende.

Det sier seg selv at du bør kaste (eller kompostere) de spirede løkene hvis de er myke, lekker juice eller utvikler mugg.

Hvordan forhindrer du at løk spirer?

Den mest åpenbare metoden for å forhindre at løkene dine spirer, er å spise dem like etter at du har kjøpt dem. Men for de av oss som kjøper løk i løsvekt, kan du bremse spiringen med riktig oppbevaring.

Unngå å oppbevare pærene dine i områder med høy luftfuktighet og temperaturer. Hvis du bor i et mer temperert klima med lav luftfuktighet, kan du oppbevare pærene dine i et mørkt rom som et pantry eller skap.

Men hvis det er sommer og du bor i et mer fuktig miljø, er det bedre å oppbevare dem i kjøleskapet.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.