I de siste årene har stadig flere byttet ut ovnen med den praktiske airfryeren, som gir en raskere og enklere måte å tilberede mat på. Det er derfor ingen overraskelse at airfryeren nå er den tredje mest brukte kjøkkenmaskinen i britiske hjem, etter brødristeren og mikrobølgeovnen, ifølge en undersøkelse fra Good Food Nation.
Potensiell fare
Til tross for airfryerens popularitet advarer eksperter nå om en vanlig feil som kan føre til brann. Luke Osborne, vise-teknisk direktør ved Electrical Safety First, sier: "Hvis det var noen tvil om at airfryere er her for å bli, viser disse tallene at de nå er en fast del av kjøkkenet vårt."
Likevel understreker ekspertene at det er viktig å bruke dem riktig for å unngå brannfare, da kjøkkenbranner fortsatt utgjør en stor andel av elektriske branner hvert år.
Ikke bruk olje direkte i airfryeren
En av de største feilene folk gjør, er å bruke for mye olje i airfryeren. Ekspertene påpeker at olje- og matrester som samler seg i maskinen, kan være brannfarlig. For å forhindre dette, bør du holde airfryeren ren – noe som også vil gjøre maten din bedre.
Good Housekeeping advarer også mot at for mye olje kan skape unødvendig mye røyk. Hvis du trenger olje, bør du påføre den direkte på maten og ikke i selve skuffen.
Andre viktige sikkerhetstiltak
Luke Osborne minner også om flere sikkerhetstiltak du bør ta hensyn til når du bruker en airfryer:
Registrer produktet slik at produsenten kan kontakte deg dersom det oppdages feil.
Ikke overfyll airfryeren.
Unngå å koble den til en skjøteledning for å forhindre overoppheting.
Hold strømkablene borte fra varme overflater for å unngå skader på kablene, noe som kan føre til brannfare.
Følg alltid produsentens instruksjoner når det gjelder rengjøring av enheten.
Riktig bruk av airfryeren kan ikke bare forbedre sikkerheten, men også gi bedre resultater i matlagingen.
foto: Shutterstock