Dårlige nyheter for allergikere: Hyperpollen hærger

05/06/2024 08:43

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
En såkalt hyperpollen herjer i dag allergikere i de store byene.

Pollensesongen er på topp.

Dette merkes på ulike allergikere som for tiden går rundt og snuser høyt, selv om termometeret og kalenderen ellers indikerer at sommeren er kommet.

Mens du ellers kanskje tror at pollen vanligvis finnes i felt, i skoger eller i hager rundt byen, er det nå indikasjoner på at pollen faktisk forårsaker mest ødeleggelse i storbyen.

- Luftforurensning kan reagere kjemisk med pollen og gjøre dem mer aggressive. Vi vet ikke nøyaktig hva som skjer, men vi kan se at luftforurensningspartiklene påvirker allergenene i pollenkornene. De enkelte pollenkornene utvikler seg til en slags hyperpollen, noe som betyr at personer med pollenallergi trolig vil få flere symptomer hvis de blir utsatt for disse pollenkornene, sier professor i luftbiologi Carsten Ambelas Skjøth i et intervju med Politiken.

I tillegg til den kjemiske reaksjonen som intensiverer aggressiviteten til pollen som erter allergikere, spiller planteveksten også en rolle når pollen er verre i byer.

Dette skyldes at temperaturen ofte er høyere i byene, og det er mer CO2 i luften, noe som alt i alt bidrar til at plantene vokser raskere under forholdene som oppleves her enn på landsbygda.

Samtidig, når du blir utsatt for luftforurensning i byen, vil slimhinnene bli irritert. De vil derfor reagere sterkere, og du vil derfor oppleve flere symptomer når du rammes av allergien.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.