Dette lærte den tidligere astronauten om jorden fra verdensrommet: Avslører `Stor løgn`

06/09/2024 06:00

Christina Amundsen

Nyheter
Sjangerfoto: Shutterstock
Sjangerfoto: Shutterstock
Ron Garan, den tidligere NASA-astronauten, har fått et nytt perspektiv på livet etter å ha tilbrakt hele 178 dager i verdensrommet.

Erfaringene hans har gitt ham en dypere innsikt i hvordan menneskeheten lever, og han beskriver det som at han opplever at vi lever en løgn.

Garan opplevde en drastisk endring i sitt syn på jorden og dens beboere etter å ha tilbrakt 178 dager på den internasjonale romstasjonen, skriver Unilad.

Under et intervju med Big Think, forklarte han hvordan han fra verdensrommet så jorden som en "iriserende biosfære", men strippet for tegn til de økonomiske og sosiale strukturene vi til daglig oppfatter som virkelighet.

Han beskriver dette som "nøkternt", en innsikt i at vi behandler planetens livsstøttende systemer som undersåtter underlagt den globale verdensøkonomien.

Forstår sammenhenger på en ny måte
Denne endringen i perspektiv er kjent som 'Oversiktseffekten', et fenomen som hovedsaklig oppleves av astronauter som en dyptgripende erkjennelse av jordens skjørhet og menneskehetens forunderlige sammenkobling.

"Oversiktseffekten beskriver transformasjonen astronauter gjennomgår når de ser planeten sveve i verdensrommets mørke," sa Garan.

"Det er en lyspære som slåes på når vi innser hvor sammenkoblet og gjensidig avhengige vi alle er."

Garan påpeker at vår manglende evne til å se det "store bildet" fører til at vi ikke klarer å løse de utfordringene vi står overfor.

Han mener vi betaler en "veldig høy pris" som sivilisasjon grunnet at vi er så avkoblet fra virkeligheten, og oppfordrer til en endring i hvordan vi tilnærmer oss de globale utfordringene vi står overfor.

Garan introduserte også konseptet "Orbital Perspective", som er en oppfordring til handling basert på innsikten han fikk fra verdensrommet.

Han utfordrer folk til å prioritere menneskehetens velvære og bærekraftighet over økonomiske hensyn, og ta grep for å løse de store problemene vi står overfor.