Ekstremvær advarsel: Kraftig regn skaper kaos

04/09/2024 08:29

Sofie

Nyheter
Sjangerfoto: Shutterstock
Evakueringer og flomfare: Veier stengt og hus evakuert.

Kraftige regnskyll og store mengder nedbør har ført til omfattende problemer i Telemark, spesielt i løpet av natten til onsdag. Flere veier er blitt stengt, og både en campingplass i Bø og flere bolighus har blitt evakuert som følge av flomfare.

Politiet rapporterer at rundt 30 personer måtte forlate Beverøya camping i Bø. Operasjonsleder Per Eftang i Sørøst politidistrikt uttalte at situasjonen er utfordrende, men under kontroll, selv om de store nedbørsmengdene har ført til en rekke oppdrag som belaster ressursene deres.

De evakuerte er blitt transportert til Evakuert- og Pårørendesenteret (EPS) på Gullbring i Bø, hvor 36 personer var registrert onsdag morgen. I tillegg til campingplassen er også et bolighus i Bø blitt evakuert.

Stengte veier og kollektivtrafikkproblemer

Flom har ført til stenging av flere veier: E134 er stengt nord for Notodden, riksvei 36 er stengt ved både Gvarv og Kåsamoen, og Hørtevegen i Gvarv er også ufremkommelig.

Jernbanen har også blitt rammet; Bratsbergbanen mellom Nordagutu og Notodden er stengt, og Vy har satt inn taxier som alternativ transport. Det melder Sol.no

Det er også forsinkelser på Sørlandsbanen mellom Nordagutu og Neslandsvatn grunnet vanskelige værforhold.

Flere områder uten strøm og flomskader

Ved 3-tiden onsdag morgen meldte operasjonslederen at Midt-Telemark og Notodden er blant de hardest rammede områdene, og et område i Drangedal er også uten strøm. Heldigvis er det ikke rapportert om personskader som følge av uværet.

Meteorologene hadde allerede tirsdag sendt ut et oransje farevarsel for deler av Østlandet, der de advarte om raskt økende vannføring i små og mellomstore elver.

Dette kan føre til alvorlige oversvømmelser, erosjon og flomskader i utsatte områder, samt jord- og flomskred grunnet den høye grunnvannstanden. Enkelte steder kan få opp mot 80 millimeter nedbør i løpet av 24 timer.

Krisestab og fremtidige beslutninger

Både Notodden og Midt-Telemark kommune har satt krisestab og holder tett kontakt med NVE og Statsforvalteren for å overvåke situasjonen. Nedbørsfeltet er ventet å bevege seg nordover mot Buskerud og Innlandet tidlig onsdag morgen.

Ifølge Avisa Telen har flere kjellere i boliger på Notodden tatt inn vann, og gater står under vann. Minst ett hus er blitt evakuert, og det er betydelige skader på eiendommer. Paul Andre Carlsen, tidligere etterforskningsleder ved Notodden politistasjon, beskriver situasjonen som alvorlig med "store ødeleggelser."

I løpet av onsdagsmorgen vil kommunen beslutte om skoler og barnehager må holde stengt på grunn av de pågående vannmassene og skadene på veiene. Notodden kommune rapporterte også at minst 15 kommunale veier er stengt.