250 mister jobben i stor norsk virksomhet

04/09/2024 05:30

redaktion

Nyheter
Foto: SiljeAO / Shutterstock.com
Foto: SiljeAO / Shutterstock.com
250 mister jobben!

Ringnes har besluttet å overlate ansvaret for distribusjon av sine varer til Asko, Coop og Rema 1000. – Ledelsen har mistet all tillit blant de ansatte, sier hovedtillitsvalgt Erik Torkelsen.

Etter flere utsettelser har Ringnes nå bestemt seg for å inngå en avtale med de store dagligvarekjedene om distribusjon av øl og brus til norske butikker.

Nyheten ble annonsert på et allmøte tirsdag ettermiddag, der selskapets ledelse informerte de ansatte om avtalen med Asko, Coop og Rema 1000.

Denne endringen betyr at Ringnes ikke lenger selv vil distribuere øl og brus til butikkene, men de vil fortsette å levere til utesteder. Det melder E24.

– Den mørkeste og mest krevende dagen i Ringnes’ historie, sier hovedtillitsvalgt Erik Torkelsen i Ringnes i en uttalelse.

Endringene skal tre i kraft i mars 2026, og vil resultere i at rundt 250 ansatte mister jobben.

Det var opprinnelig fryktet at hele grossistleddet ville overta både dagligvare- og utelivsdistribusjon. Imidlertid viser dagens avtale at Ringnes vil beholde distribusjonen til utestedene, mens distribusjonen til dagligvaremarkedet forsvinner.

– Dette er et lite lyspunkt, sier Torkelsen.

Fagforeningen, som Torkelsen leder, mister også et betydelig antall medlemmer på grunn av omstruktureringen.

– Det har vært en hard påkjenning for det organiserte arbeidslivet, og tilliten til ledelsen har kollapset, sier han.

Ifølge administrerende direktør i Ringnes, Marianne Ødegaard Ribe, skyldes endringene et behov for å investere for å øke kapasiteten. Hun forklarer at avtalen med dagligvarekjedene vil redusere kostnadene og effektivisere vareflyten.

Ribe understreker at utelivsmarkedet er annerledes, og at det er til fordel for både Ringnes og kundene at selskapet fortsetter å levere direkte til utesteder.

Hun bekrefter også at endringene påvirker rundt 250 ansatte, og at selskapet nå fokuserer på å støtte de berørte.

– Ansatte vil beholde jobben til overgangen om halvannet år, og de vil bli tilbudt plass i vårt omstillingsprogram, sier hun.

På spørsmål om hvordan ledelsen forholder seg til de ansattes synspunkter, svarer hun:

– Vi forstår at mange hadde håpet at vi ikke skulle ta dette steget, og at usikkerheten har vært vanskelig. Vi har stor respekt for dette, sier Ribe.

Før sommeren samlet tillitsvalgte fra Ringnes, sammen med politikere fra Senterpartiet, SV og Rødt, for å diskutere saken ved selskapets produksjonsanlegg i Nittedal utenfor Oslo. Det ble uttrykt bekymring for at denne endringen vil gi dagligvarekjedene økt makt.

Konkurransetilsynet uttalte i april at Ringnes’ beslutning om å overlate distribusjonen til kjedene ikke er en type transaksjon som de vil gripe inn mot.