Flere på sykehus: Denne soppen spiste de

11/09/2024 17:04

Yvonne

Nyheter
Flere er innlagt på sykehuset i Kristiansand med nyresvikt etter å ha spist giftig sopp.

Flere personer er innlagt på Sørlandet sykehus etter å ha spist giftig sopp. Det opplyser sykehuset i en pressemelding til lokale medier. Det er ikke kjent hvor mange det er snakk om eller hvor alvorlig forgiftningen er.

Høst er soppsanketid, og mange elsker å gå tur i skogen og plukke sopp til middagsbordet. Med det er ikke helt uden å være forbundet med en viss risiko. Noen sopper kan være giftige og vanskelig å skille fra spiselige arter. Forvekslinger mellom trygg og giftig sopp kan føre til alvorlig forgiftning eller til og med dødsfall.

Mange giftige sopper, som fluesopp og hvit fluesopp, ligner på spiselige arter. Derfor er det viktig å være godt kjent med soppene du plukker eller bruke en soppbok eller app for identifikasjon, opplyser Norsk Sopp og Nyttevekstforbund som ofte arrangerer soppkontroller flere steder i landet hvor man kan komme forbi med kurven og få vurdert om fangsten er trygg å spise eller ei.

Mange innlagt med nyresvikt
Denne uken ble det kjent at en større gruppe pasienter har blitt innlagt på sykehus etter sopp-forgiftning.

"Det er mange år siden vi har sett et lignende antall pasienter med nyresvikt grunnet giftig sopp, uttaler avdelingssjef Thor Kristian Støle ved medisinsk avdeling ved Sørlandet sykehus i en pressemelding som siteres av både Avisen Kristiansand og Fædrelandsvennen.

Avisen Kristiansand skriver at de har vært i kontakt med akuttmottaket, som ikke ønsker å si noe om hvor mange som er innlagt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Marte Feiring, Norges Sopp og Nyttevekstforbund

Vokser sammen med matsopp
Ifølge avisen har personene fått i seg giftslørsopp. Soppen er vanlig i sur og fuktig granskog, spesielt i Sør-Norge, ifølge Store norske leksikon. Selv små mengder kan gi nyresvikt.

Avdelingssjefen ved sykehuset advarer befolkningen om konsekvensene av å få i seg giftig sopp:

"Inntak av giftig sopp kan gi skade på lever og nyrer. Det er viktig å ta symptomer som magesmerter, oppkast og diaré etter å ha spist sopp, på alvor. Inntak av selv svært små mengder giftig sopp kan resultere i livslange helsemessige problemer, forteller Støle.

Han påpeker at det bare er positivt å sanke og spise sopp, «men at man må kunne sopp for å unngå forgiftning». En en av de farligste soppartene, spiss giftslørsopp, vokser ofte i samme miljø som traktkantarellen og har flere ganger blitt forvekslet med denne, påpeker Støle.

Bare spis sopp du er trygg på
Det er også uvanlig mye av den i høst, har soppkjennere tidligere uttalt til Avisen Kristiansand.

Rådet fra sykehuset er klart:

"Bare spis sopp du er trygg på. Bruk digital soppkontroll, eller få soppen sjekket hos lokal soppkontroll der dette finnes."