Forgjeves leteaksjon irriterer politiet: Nå er det nok!

05/10/2024 13:59

Yvonne

Nyheter
Foto: Redninsselskapet
Foto: Redninsselskapet
Lørdag morgen rykket nødetatene ut til en større leteaksjon. Det kunne de spart seg.

Ved 10.30 lørdag morgen fikk politiet melding om at en fritidsbåt var ved å gå ned i sjøen utenfor Lindesnes. Det var et lasteskip som observerte båten med bare baugen som stakk opp over vannflaten, og det satte naturlig nok i gang den store alarm.

Både brannbåter fra Kristiansand og Mandal, redningsskøyte fra Mandal og redningshelikopter fra Sola rykket ut, med ingen mennesker ble funnet i vannet.

Nå raser politiet og redningsledelsen.

"Hovedredningssentralen fikk melding fra et lasteskip som observerte båten med bare baugen som stakk opp over vannflaten", forklarer operasjonsleder Øyvind Hægland i Agder politidistrikt.

Båten lå og fløt med baugen i været sør for Ballasstskjæran ved Mandal, skriver politiet i politiloggen.

Svindel
Men aksjonen var forgjeves. Det viste seg nemlig at båten slett ikke var gått på et skjær eller hadde fått problemer med å ta inn vann. Det hadde aldri vært mennesker på båten eller i sjøen som hadde bruk for assistanse.

Under aksjonen ble det sendt dykkere i vannet for å undersøke om det var mennesker inne i båten. Da opdaget redningsarbeiderne at det var borret tre store huller i baugen. Med andre ord: Båten var forsøkt senket med vilje.

"Dette er noe vi ser, at folk forsøker å kvitte seg med gamle båter på denne måten. Det er både svindel og miljøkriminalitet, og forsøpler. Nå var jo dette et mislykket forsøk, og vi skal undersøke båten grundig, for å se om vi kan komme fram til den som har gjort det", sier Hægland til TV 2.

Svekker beredskapen
En redningsaksjon av den typen som ble satt i gang, er også svært ressurskrevende. Det tar tid fra andre oppgaver som mannskapet kunne ha brukt tid på, og hvis det hadde vært bruk for assistanse andre steder i samme periode, kunne det potensielt satt liv i fare.

Redningsarbeidere setter ofte selv liv og helse i fare ved å dra ut på redningsopdrag. Derfor raser nå operasjonslederen fra politiet.

"Det svekker den øvrige beredskapen, og er veldig irriterende for oss i nødetatene og redningstjenesten", sier han.

Båten blir nå slept i land og skal gjennomgå undersøkelser som en del av den videre etterforskningen.