Giftinformasjonen advarer: Alvorlig paracet-forgiftning

18/07/2024 12:57

Sofie

Nyheter
Foto: Pal Nikolaisen / Shutterstock.com
Alvorlig paracet-advarsel, dette må du vite!

Ny statistikk fra Folkehelseinstituttet, formidlet av P4-nyhetene, viser bekymringsfulle tall.

Blant de 1145 henvendelsene til Giftinformasjonen ble det i en betydelig andel av tilfellene vurdert som fare for moderat eller alvorlig forgiftning. Det skriver DinSide.

En alarmerende 354 av henvendelsene kom fra jenter i aldersgruppen 10 til 19 år.

- I ungdomsgruppa er det cirka ti ganger så mange henvendelser om selvpåført forgiftning av Paracetamol hos jenter sammenliknet med hos gutter, sier fagansvarlig i Giftinformasjonen Barbro Spillum til kanalen.

Giftinformasjonens egne beregninger indikerer at gjennomsnittlig tre personer daglig må behandles for Paracetamol-forgiftning.

Pandemien førte til et rekordhøyt antall henvendelser til Giftinformasjonen, hvor mange av disse var relatert til Paracetamol-forgiftning. Selv om det var en liten nedgang i fjor, betegnes situasjonen fortsatt som bekymringsfull, ifølge Spillum.

Folkehelseinstituttet advarer om at store doser Paracetamol kan føre til forgiftning og alvorlig leverskade. Den maksimale leverskaden oppstår først tre til fire døgn etter inntak av skadelige mengder, noe som kan resultere i livstruende leversvikt og alvorlige komplikasjoner.