Gladnyheter til alle nordmenn: Norsk eggforbruk på vei opp

18/08/2024 15:30

Christina Amundsen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tidligere myter om at egg kunne øke kolesterolnivået og risikoen for hjerte- og karsykdommer har lenge skapt ubegrunnet frykt.

Ellen-Margrethe Hovland, daglig leder i Norsk Fjørfelag og klinisk ernæringsfysiolog, uttrykker stor glede over de nye kostrådene som gir egg et etterlengtet grønt lys som en naturlig del av et sunt kosthold, skriver Nationen.

I de nylig oppdaterte rådene fra Helsedirektoratet står det klart at "egg kan inngå i et sunt og variert kosthold".

Hovland ser dette som en positiv utvikling, til tross for at nordmenn fortsatt spiser mindre enn ett egg om dagen, er forbruket på vei opp.

Etterspørselen etter norske egg har økt, og med nesten 30 nye eggbønder klare til å starte produksjon, forventes det at tilbudet vil dekke den økende etterspørselen.

– Butikkane seier at det har vore vanskelegare å selje dei utanlandske egga, nordmenn vil helst ha dei norske.

Det har lenge vært eggmangel i kongeriket, så dette er gode nyheter.

Hovland påpeker at egg er en rimelig og næringsrik proteinkilde, noe som er spesielt verdifullt i en tid med stigende matvarepriser.

Hun tror at de nye kostrådene vil bidra til at flere nordmenn er positive til å inkludere egg i sitt daglige kosthold, selv om endringen ikke vil skje over natten.

Etter en periode med eggmangel, hvor flere bønder tidligere måtte slutte med eggproduksjon, er produksjonen nå i ferd med å ta seg opp igjen.

Fra og med juli økte prisen for egg til produsent med 2,5 kroner per kilo, og nye eggbønder mottar støttepakker fra Nortura for å sikre en god oppstart.

Med høner som allerede er i ferd med å vokse seg store nok til å legge egg, forventes det at de første nye leveransene vil komme før jul.

Hovland sier at hun er trygg på at norske bønder vil kunne møte den økende etterspørselen etter norske egg.