Guttens øyne endret seg fra brune til blå etter en Covid-behandling: Dette er grunnen

19/12/2023 13:00

Sofie

NYHETER
Genrefoto: Shutterstock
Genrefoto: Shutterstock
Det aktuelle stoffet, favipiravir, brukes ofte til å behandle influensa og ebola.

Den fikk gjennomslag som en potensiell Covid-19-behandling i deler av Asia og Europa under pandemien, selv om den aldri ble godkjent i USA.

Dette melder Denoffentlige.dk.

Leger i Bangkok, som behandlet spedbarnet, avslørte at det antivirale stoffet frigjorde et fluorescerende kjemikalie som samlet seg i guttens hornhinner.

Denne uventede endringen i øyenfarge skjedde 18 timer etter administrering. Guttens øyne kom imidlertid tilbake til sin naturlige farge fem dager etter at behandlingen ble avsluttet.

Selv om en slik transformasjon kan høres alarmerende ut, er det viktig å merke seg at de vanligste bivirkningene av denne behandlingen inkluderer økte urinsyrenivåer, diaré og redusert antall hvite blodlegemer, som står for omtrent 20 % av bivirkningene.

Videre så ikke denne fargeendringen ut til å påvirke barnets syn. En øyeundersøkelse utført etter behandlingen bekreftet at gutten kunne se og følge lys i alle retninger.

Rapporten som beskriver denne unike saken ble publisert i april 2023 i tidsskriftet "Frontiers in Pediatrics". I løpet av den første behandlingsdagen fikk gutten 82 milligram av stoffet. Moren la merke til fargeendringen i øynene hans 18 timer senere.

"Ingen blåaktig misfarging ble observert andre steder, for eksempel på huden, neglene eller munnslimhinnen. Symptomene ble bedre etter tre dagers behandling med favipiravir," heter det i studien.

Forskere antok at denne fluorescensen kunne tilskrives selve stoffet, dets metabolitter eller andre tablettkomponenter som titandioksid og gult jernoksid. Interessant nok er dette ikke en isolert hendelse.

En studie fra 2021 rapporterte et lignende tilfelle med en 20 år gammel mann i India. Etter å ha mottatt favipiravir, la han merke til en endring i øyenfargen den andre dagen - den samme dypblå nyansen som gikk tilbake til sin naturlige brune når behandlingen stoppet.

Rapporten fra Medicine Healthway Hospitals i India uttalte: "Vi antok at den blåaktige tonen i hornhinnen kan være relatert til favipiravir, og vi rådet pasienten til umiddelbart å seponere medikamentet. Bemerkelsesverdig nok returnerte pasientens hornhinner til normal farge en dag etter favipiravir ble seponert."

Etter denne hendelsen søkte teamet i annen litteratur for å identifisere lignende tilfeller, men konkluderte med at denne mannen var det første dokumenterte tilfellet der favipiravir forårsaket en blåaktig misfarging av hornhinnen.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Katt og støvsuger går viralt: Morsom video sett 23 millioner ganger En video av en katt som nysgjerrig undersøker en støvsuger har gått amok på sosiale medier, for å si det mildt.