Harry Potter-stjernen Maggie Smith er død

27/09/2024 16:16

redaktion

Nyheter
Foto: landmarkmedia / Shutterstock.com
Foto: landmarkmedia / Shutterstock.com
Det opplyser familien hennes.

Skuespillerinnen Dame Maggie Smith, kjent for Harry Potter-filmene og Downton Abbey, er død i en alder av 89, opplyser familien hennes.

En legende om britisk scene og lerret, hun vant to Oscars i løpet av karrieren - for The Prime of Miss Jean Brodie i 1970 og California Suite i 1979.

Hun hadde fire andre nominasjoner, og mottok åtte Bafta-priser. Det melder BBC.

I Harry Potter-filmene spilte Dame Maggie den skarpe professoren Minerva McGonagall, kjent for sin spisse hekselatt og strenge måte å være på med de unge trollmennene på Galtvort.

I hit ITV-dramaet Downton Abbey spilte hun Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham, den store matriarken som utmerket seg med å visne one-liners gjennom showets seks serier.

En uttalelse fra sønnene hennes Toby Stephens og Chris Larkin sa: "Det er med stor sorg vi må kunngjøre Dame Maggie Smiths død.

"Hun døde fredelig på sykehus tidlig i morges, fredag ​​27. september. En intenst privat person, hun var sammen med venner og familie på slutten. Hun etterlater seg to sønner og fem kjærlige barnebarn som er knust over tapet av deres ekstraordinære mor og bestemor .

"Vi vil benytte anledningen til å takke det fantastiske personalet ved Chelsea og Westminster Hospital for deres omsorg og utholdende vennlighet under hennes siste dager.

"Vi takker for alle hyggelige meldinger og støtte og ber om at du respekterer personvernet vårt på dette tidspunktet."

Hugh Bonneville, som spilte hovedrollen i showet, hyllet og sa: «Alle som noen gang har delt en scene med Maggie vil vitne om hennes skarpe øye, skarpe vidd og formidable talent.

"Hun var en sann legende for sin generasjon og vil heldigvis leve videre i så mange fantastiske skjermforestillinger. Mine kondolanser til guttene hennes og den bredere familien."

Noen av hennes andre mest minneverdige roller inkluderer Merchant Ivory-filmen A Room With a View fra 1985, der hun spilte chaperone Charlotte Barlett, og fulgte Helen Bonham Carters Lucy Honeychurch til Italia.

Rollen vant hennes nominasjoner til en Oscar og en Golden Globe.

Karrieren hennes begynte i teater, men hun fikk sin første Bafta-nominasjon i melodramaet fra 1958, Nowhere to Go.

I 1963 ble hun tilbudt rollen som Desdemona av Laurence Olivier, for å spille overfor hans Othello, på Nationaltheatret, og to år senere ble den gjort til en film med den originale rollebesetningen, med Smith som ble nominert til en Oscar.