Hever trusselnivået i Norge fra moderat til høy

08/10/2024 15:18

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Politiet innfører nasjonal bevæpning som følge av den økte terrortrusselen

Trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge er ytterligere skjerpet, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB. Derfor hever de terrortrusselnivået fra moderat til høy, det nest høyeste nivået.

Terrortrusselnivået høy er nivå 4 på en skala fra 1 til 5.

Politiet bevæpnes
Politiet innfører nasjonal bevæpning som følge av den økte terrortrusselen, skriver politiet i en pressemelding.

På bakgrunn av en oppdatert trusselvurdering fra PST forsterker politiet beredskapen over hele landet. Politidirektøren har besluttet at innsatspersonell over hele landet skal være bevæpnet.

"Bevæpning er et tiltak som iverksettes på bakgrunn av det økte terrortrusselnivået i Norge. Beslutningen bygger på at politiet skal kunne kan gå raskere til aksjon ved et eventuelt terrorangrep for å avverge, begrense skadeomfanget eller stanse et pågående angrep", sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Trusler mot jødiske mål
Det er særlig jødiske og israelske mål i Norge som har forsterket terrortrusselen, blant annet knyttet til den pågående eskaleringen av konflikten i Midtøsten.

I Norge er det først og fremst trusselen mot jødiske og israelske mål som er ytterligere skjerpet, sier seniorrådgiver Eirik Veum i PST til NTB.

Han sier at PST ikke vil si noe konkret om hva dette innebærer.

"PST har foreløpig ikke informasjon om at det foreligger konkrete planer om å utføre terrorhandlinger mot mål i Norge, men vi jobber fortløpende med å avklare trusler og usikkerhetsfaktorer", sier han videre.

Innsatsen skjerpes
"PST beskriver en alvorlig og spent situasjon i Midtøsten. Økt sannsynlighet for forsøkt på terror i Norge er en situasjon politiet tar på største alvor, og vi har en rekke tiltak for å trygge befolkningen og sikre en best mulig beredskap", sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Politiet har over tid hatt flere synlige og ikke-synlige tiltak rettet mot å beskytte jødiske og israelske interesser i Norge.

"Når terrortrusselnivået øker, forsterkes og målrettes politiets innsats i tråd med det oppdaterte trusselbildet. Dette er forebyggende og trygghetsskapende tiltak som bidrar til å styrke beredskapen gjennom å sikre økt innsatsevne og respons fra politiet over hele landet", sier Bjørnland.

Eksempler på tiltak er økt etterretning for å kunne målrette politiets innsats, økt tilstedeværelse og patruljering på utsatte steder, kontrollaktivitet på grensen og opp mot konkrete miljøer, samt beskyttelse av arrangementer og folkeansamlinger.

Læs også:

7 grunner til at noen fryser mere enn andre Det er ikke bare vinden og været. Det kan være noen helt spesielle grunner til at du fryser mer enn andre.
Dette lar hun ligge i skoene over natten – så blir skoene på magisk vis som nye En genial metode for å gjøre skoene så gode som nye igjen har nå sett dagens lys.