Høysesong for tyveri og skader: Sjekk båten din!

13/09/2024 13:00

Yvonne

Nyheter
Foto: Frende forsikring
Foto: Frende forsikring
Hvis du har båt, bør du ta en ekstra tur forbi den i helgen, oppfordrer forsikringsselskapene.

Det er flere grunner til at du bør legge turen forbi båten din nettopp denne helgen. For det første kan det være en god ide å sjekke hvordan båten har klart seg gjennom de siste dagers regnvær, og sikre den for høststormene som snart er på vei.

Dessuten er det høysesong for tyverier, og du bør derfor sikre verdigjenstander og sjekke om tyvene allerede har vært forbi, sier rådgivere fra to forskjellige forsikringsselskaper.

Dårlig vær kan gi skader på båten
De siste dagers uvær kan ha gått hardt ut over båter som fortsatt er på vannet.

Kombinasjonen sterk vind og store nedbørsmengder fører til skade både til lands og til vanns, sier Edmond Wold Gaulen, fagsjef på båt i Frende Forsikring. Han har allerede fått melding om båter som har gått ned på grunn av mye regn. 

"Hvis det kun er regn som er årsak til at båten går ned, burde du oftest hatt bedre tilsyn med båten din. Det er ikke dekket på forsikringen", sier fagsjefen. Er det storm eller bølger i tillegg, er synkeskader dekket. 

Høsten er dessuten høysesong for tyveri av båtdeler og utstyr, spesielt når båter settes i opplag. Sindre Ek, rådgiver hos Söderberg & Partners, advarer om at mange båteiere venter for lenge med å fjerne verdifullt utstyr fra båtene, noe som gjør dem til et lett bytte for tyver.

Pass på for tyverier
Tyveriene skjer oftest når båtene står på land, enten rett etter opptak eller før sjøsetting. Tyvene utnytter perioder der båtene er ubeskyttet.

"Ofte tar det tid før utstyr som propeller og elektronikk fjernes etter opptak, og i høstmørket kan dette stjeles raskt", forklarer Ek.

Selv om forsikringen dekker slike tyverier, kan egenandelen ofte være like høy som kostnaden for det stjålne utstyret, noe som gjør tyveriene ekstra belastende for båteiere.

Hvordan beskytte Båten?
For å forhindre tyveri anbefales det å ta enkle, men effektive forhåndsregler. Utstyr som er lett å demontere, som propeller og elektronikk, bør låses inn hjemme for å unngå at det blir stående tilgjengelig på båten.

"Hvis båten står på henger, er det viktig at den er forsvarlig låst, slik at den ikke enkelt kan hektes på en bil og stjeles", råder Ek.

Ved å være årvåken og sikre både båten og utstyret, kan du redusere risikoen for å bli rammet av tyveri i den utsatte høst- og vintersesongen.

Værskader på båter og anlegg er typisk for høsten. Mange havner har nå innført krav om fortøyning med dempere på tau. 

"Ofte må det doble fortøyninger til, om båten skal ligge trygt", sier Edmond Wold Gaulen i Frende Forsikring. 

Ved melding om sterk vind anbefales det ofte å sikre båtene med ekstra spring. 

"Selv ikke det er godt nok, om tauverket er morkent. Sjekk om du bør bytte ut eldre tauverk med nytt og kanskje kraftigere tau", sier han.