Joe Biden trekker seg fra presidentvalget i 2024

21/07/2024 21:07

Kathrine Frich

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Biden takket det amerikanske folket for deres tillit og tro på ham.

I en overraskende vending kunngjorde president Joe Biden på X at han ikke vil søke gjenvalg i det kommende presidentvalget i 2024.

En stor ære

"Det har vært en stor ære å tjene som deres president de siste årene," skrev Biden. "Selv om det var min intensjon å stille til gjenvalg, tror jeg det er i partiets og landets beste interesse at jeg trekker meg og fokuserer utelukkende på å utføre mine plikter som president for resten av min periode."

Biden uttrykte sin takknemlighet til visepresident Kamala Harris og roste henne som en "ekstraordinær partner i alt dette arbeidet." Han takket også det amerikanske folket for deres tillit og tro på ham. Biden vil tale til nasjonen senere denne uken for å utdype sin beslutning.

I et oppfølgingsinnlegg på X støttet Biden Kamala Harris som den demokratiske presidentkandidaten. "Min første beslutning som partiets kandidat i 2020 var å velge Kamala Harris som min visepresident. Og det har vært den beste beslutningen jeg har tatt," skrev han.

Intenst press

Bidens tilbaketrekning kommer etter intenst press etter en nylig TV-debatt med Donald Trump. I ukene etter debatten trakk mange demokratiske kolleger sin støtte til Biden. Bare på fredag oppfordret 12 partimedlemmer Biden til å trekke seg som kandidat, og på lørdag sendte 56 høytstående regjeringsansatte et brev der de ba ham trekke seg.

Brevet, ifølge CNN, uttrykte dyp respekt for Bidens lederskap, men fremhevet bekymringer rundt hans kandidatur og den økende sannsynligheten for en Trump-seier, noe de mente ville sette nasjonal sikkerhet og Bidens arv i fare.

Biden, som er 81 år gammel, var den eldste personen som tiltrådte presidentembetet da han tok over 20. januar 2021, i en alder av 78. Til tross for hans tidligere påstander om at han ville stille til gjenvalg, har Biden nå bestemt seg for å trekke seg.