Denne oppdagelsen kan være avgjørende, spesielt nå som prisen på kakao har steget på grunn av dårlige høstinger i Vest-Afrika, forårsaket av ugunstige værforhold, skogbranner og sykdom blant kakaoplantene.
Forskernes gjennombrudd består i å integrere deler av kakaobønnen som tidligere ikke ble brukt i stor grad.
Ved å inkludere den indre delen av skallet og mer av fruktkjøttet i en geléaktig masse, er det skapt en ny type sjokolade som ikke bare beholder en fyldig smak og god tekstur, men som også er naturlig søt. Denne sjokoladegeléen reduserer behovet for tilsatt sukker i sluttproduktet.
I blindtester der testere sammenlignet den nye sjokoladen med tradisjonelle varianter, fant man at sjokoladen med 20 prosent av den nye geleen ikke bare hadde en behagelig sødme som minner om mørk sjokolade, men også var rikere på fiber og hadde 30 prosent mindre mettet fett fett enn gjennomsnittlig mørk sjokolade.
Det er ikke bare helse som drar nytte av denne nye sjokoladen.
Forskergruppen, ledet av Kim Mishra og hvis resultater er publisert i Nature Food, understreker at deres metode gjør at kakaobønder kan bruke og selge flere deler av kakaobønnene.
«Dette gjør at vi kan gjøre kakaoproduksjonen mer bærekraftig», forklarer Mishra i en pressekommentar ifølge TV4 Nyheterna.
Før denne gelésjokoladen når forbrukerne, kreves det imidlertid betydelige endringer i produksjonen. Kakaodyrkere må anskaffe nytt utstyr og tilpasse produksjonsflyten for å kunne implementere den nye metoden.