Kundene reagerer: Juks med vekten hos Rema 1000

12/09/2024 21:56

Yvonne

Nyheter
Er vekten hos Rema 1000 innstilt så frukten veier mer enn den gjør i virkeligheten?

John Kenneth oppdaget store avvik på vekten i butikken.

Han stusset da to sitroner i følge kassalappen veide nesten et halvt kilo. Det kunne da ikke stemme, tenkte han, og fant frem sin egen vekt for å kontrollveie kjøpet.

Nå advarer han andre mot å bli lurt.

Stor forskjell
Når man handler i butikken og skal veie frukt, grønt eller smågodt, så går man naturligvis ut fra at vekten stemmer. Men det er de færreste som faktisk kontrollerer vekten når de kommer hjem fra butikken. Nå er det imidlertid noe som tyder på at det kan være en god ide.

Ihvertfall i følge kunden John Kenneth Aase som har kontaktet avisen Bergens Tidende etter at han og kona flere ganger opplevd at det er noe som ikke stemmer på kassalappen.

Første gang han reagerte var da han kjøpte to sitroner. I følge vekten i butikken, veide sitronene 414 gram, og det var også det han betalte for. Men kontrollveiingen hjemme på kjøkkenbordet viste at sitronene kun veide 293 gram. En ganske stor forskjell.

Feil vekt på alle varene
Tilsvarende forskjell oppdaget han på de andre fruktene og grønnsakene han hadde kjøpt hos Rema 1000 i Sartorparken utenfor Bergen.

I følge butikken veide limefrukten han hadde kjøp 214 gram, men kjøkkenvekten viste 94 gram.

Butikkvekten viste at plommene veide 516 gram, mens kjøkkenvekten viste 310 gram

"Det var overvekt på alt", sier Aase til avisen, og forklarer at hans egen kjøkkenvekt kalibrert og klar til bruk.

Noen måneder senere var Aases kone tilbake i den samme butikken. Også denne gangen reagerte de på at sitronene og druene hun hadde kjøpt var dyre.

Aase tok på nytt frem kjøkkenvekten.

Sitronen ble veid til 370 gram i kassen. Kjøkkenvekten sa 227 gram. Druene skulle veie 498 gram, men kjøkkenvekten viste 348 gram.

Nå vil han advare andre kunder mot å bli lurt.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Privat

Butikken fant ingen avvik
Regiondirektør Arild Remme i Rema 1000 Vest sier at de har strenge rutiner når det kommer til vektene i sine kasser.

"Kjøpmenn gjennomfører jevnlige kontrollmålinger. Dersom man oppdager avvik på vekten, så tilkalles en servicetekniker for å rekalibrere vekten", sier han.

Remme sier at de etter å ha blitt kontaktet av Bergens Tidende tok en kontrollsjekk på vektene ved den aktuelle Rema 1000-butikken. Kontrollen skal ikke ha vist noe avvik.

"Men vi setter pris på tilbakemelding fra kunden, og vil undersøke denne saken nærmere", sier han.

Feil ved 1 av 10 vekter
I følge Justervesenet som fører tilsyn på måleredskaper som brukes til økonomisk oppgjør, for eksempel vekter i matvarebutikker, finner de feil ved en av ti kontroller, skriver Bergens Tidende.

Tallene forteller ikke om vektavviket har gått til fordel for butikken eller kunden.

Informasjonssjef Thomas Framnes i Justervesenet sier at en av de vanligste feilene er at vekten viser mindre enn det som i virkeligheten legges på vekten.

– Vi vurderer at risikoen er relativt lav for forbruker, sier Framnes.