Mystisk skjelettfunn i Notre Dame: Eksperter har nå løst gåten

21/09/2024 18:00

Christina Amundsen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I 2022 ble det funnet to mystiske blyforede kister begravet under kirkeskipet Notre Dame, og ekspertene har nå identifisert hvem de to okkupantene var.

Siden 2019 har en det pågått et massivt gjenoppbyggingsarbeid da en brann brøt ut og ødela store deler av den ikoniske katedralen Notre Dame i Paris.

Gjenoppbyggingsarbeidet har avdekket mange av katedralens hemmeligheter, slik som i 2022 da to mystiske blyforede kister ble avdekket under kirkeskipet, skriver Ladbible.

Takket være en messingplakett på en av kistene, ble en av likene snart identifisert som tilhørende Antoine de la Porte, kaniken til Notre Dame som døde julaften 1710 i en høy alder av 83 år.

Eksperter bemerket at skjelettet hans indikerte at han stort sett hadde levd et stillesittende liv og hadde veldig gode tenner, som er tegn på at kaniken har levd et godt liv.

Led av en kronisk sykdom

Det mystiske skjelettet i den andre kisten var dog ikke like heldig.

Mens de la Porte fikk oppleve å bli en gammel mann, så den andre avdøde ut til å ha dødd i 30-årene.

Mannen led også av en "kronisk sykdom" som ødela de fleste tennene hans, rapporterte The Guardian.

Ifølge BBC er mysteriet med skjelettets identitet løst ettersom forskerne har avdekket at han er den franske poeten Joachim du Bellay, som døde i slutten av 30-årene 1. januar 1560.

I løpet av livet hadde han brukt litt tid på å jobbe ved Notre Dame og ble registrert som å ha blitt gravlagt der, men graven hans hadde aldri blitt funnet.

Levde med nedsatt livskvalitet

Joachim du Bellay led av beintuberkulose og hjernehinnebetennelse, og skjelettets tenner var i forferdelig tilstand.

Kroppen hans viste spor av beintuberkulose i nakken og hodet samt kronisk hjernehinnebetennelse, som er tilstander dikteren har nevnt i noen av sine verk.

Han hadde også en deformasjon på hodeskallen som ville vært forårsaket av å ha på seg et pannebånd som baby.

Det er mistanke om at graven hans ble flyttet på et tidspunkt etter at han ble begravet, siden det tidligere hadde vært forsøk på å finne dikterens siste hvilested, noe som mislyktes fordi han ikke var der registrene indikerte at han ble gravlagt.