Politiet advarer: Kommer hjem til deg

08/12/2023 08:00

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Her er tipsene om du blir utsatt for det.

Flere har meldt fra til politiet om en ny type bedrageri. De kriminelle ringer til offeret og utgir seg for å være politi, og møter fysisk opp utenfor boligen for å hente ut BankID, bankkort og telefon.

Det melder politiet i Oslo i en pressemelding.

- Politiet vil aldri be om din BankID, verken over telefon eller ved oppmøte, sier Christina T. Rooth, politiinspektør og næringslivskontakt ved Oslo politidistrikt.

Politiet opplever at mange har blitt forsøkt svindlet med denne metoden. Spesielt eldre kvinner blir utsatt, opplyser de.

- Politiet har nå igangsatt etterforskning av flere slike saker både i Oslo, Sør-Øst og i Øst politidistrikter. Det er særlig eldre damer som er utsatt, sier Christina T. Rooth i pressemeldingen.

Politiet beskriver forløpet på følgende måte:
  • Offeret blir oppringt av noen som utgir seg for å være fra politiet eller Økokrim, ofte med beskjed om at offeret holder på å bli svindlet ved for eksempel at noen har tatt opp lån i offerets navn.

  • De som sier de er fra politiet setter så over telefonen til en annen kriminell som utgir seg å være fra banken og som så skal hjelpe.

  • Offeret blir bedt om å oppgi BankID kode og passord, og ofte med beskjed om å flytte pengene over på en sikker konto.

  • Ved hjelp av BankID-informasjon som blir oppgitt kommer svindlerne seg inn i nettbanken.

  • Politiet registrerer nå også en ny tilnærming der hvor svindlerne ser det er mer penger å hente, eller at kontotappingen stopper i første omgang, kommer de hjem til offeret og stjeler BankID kodebrikke, bankkort, telefon, osv.

Her er politiets tips om hva du gjør om du blir utsatt for svindelforsøk:

- Legg gjerne på samtalen dersom henvendelsen du får kjennes ubehagelig, stressende eller merkelig. Legg alltid på dersom du blir bedt om å oppgi BankID.

- Aldri gi fra deg BankID-informasjon til politiet eller banken, eller overfør penger på oppfordring fra andre. Banken eller politiet vil aldri be deg om dette.

- Ta kontakt med det offisielle nummeret til banken hvis du er i tvil, ikke ring tilbake på et nummer du har fått oppgitt av de som ringer deg.

- Ta kontakt med politiet på 112, dersom noen henvender seg på døra og sier de er fra politiet og at de trenger din BankID.

- Familie til sårbare eldre med verdier, bør hjelpe til å sikre disse verdiene.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.
Advarsel: Drikker du for mye av dette kan det være ekstremt helsefarlig Forskere har oppdaget at det å drikke for mye av dette kan forårsake betydelig skade på leveren.