Slik påvirker uværet flytrafikken

21/10/2024 09:50

Yvonne

Nyheter
Illustrasjonsbilde: SAS
Orkanen på Vestlandet skaper store problemer for flytrafikken i hele landet. Mandag morgen har flere fly måtte oppgi å lande på runn av vinden.

Mandag morgen herjer kraftig vind flere steder på Vestlandet. Det er utstedt oransje farevarsel rundt Stad-området mandag morgen. Langs vestlandskysten vil det bli bølger på opp mot ni meter.

Vindforholdene på vestlandet påvirker flytrafikken i hele landet.

Fly måtte snu
Minst to fly på vei til Bergen måtte mandag morgen snu og returnere fordi det var for mye vind til å kunne lande sikkert på Flesland. Det ene av flyene var morgenflyet fra Trondheim til Bergen som ble omdirigert til Gardermoen. Det andre var morgenflyet fra SAS på vei fra Oslo til Bergen som måtte returnere til Gardermoen.

Det skriver Bergensavisen, som hadde en journalist på flyet. Like før landing kom det så sterke vindkast at piloten ombestemte seg. Istedenfor å treffe rullebanen, som var i ferd med bli synlig for passasjerene, skjøt han fart oppover mot himmelen igjen. Det er sterke vindkast som gjør det umulig for oss å lande på Flesland, skal besetningen ha sagt til passasjerene.

"Turbulensen tok seg mer og mer opp jo nærmere Flesland vi kom", sier BA-journalist Aksel Halmøy til Dagbladet.

Flere fly innstilt
Mandag morgen er det flere forsinkelser og kanselleringer ved Flesland lufthavn i Bergen, opplyser Avinor på sine nettsider. Det gjelder fly fra flere flyselskaper.

Folk som skal ut og fly mandag oppfordres til å sjekke med flyselskapet sitt om eventuelle forsinkelser og innstillinger. Mandag klokken 09.30 var flere SAS og Widerøe-fly fra Haugesund, Molde, Florø, Stavanger og Trondheim - i tilegg til Bergen - påvirket av forsinkelsene.

Også et Norwegian-fly fra Oslo til Kristiansand skal ha hatt problemer med å lande på Kjevik, ble det opplyst over høytaleren. Dermed snudde flyet og fløy tilbake til Oslo, skriver VG.

Påvirker hele landet
"Det er ikke først og fremst ved Flesland det er verst nå, men fordi det er problemer ved andre flyplasser, får det følgekonsekvenser for trafikken i andre deler av landet", sier kommunikasjonsrådgiver i Widerøe, Lina Lindegaard Carlsen, til Bergensavisen.

Flere ferje-ruter er innstilt på grunn av dårlig vær. Det gjelder blant annet Måløy - Oldeide og Leirvåg - Sløvåg.

Equinor melder på Heliport.no at flyvninger mellom Bergen og Nordsjøen er utsatt på ubestemt tid. Årsaken er værforholdene med vind og høye bølger.