Tusenvis får beskjed om å forlate hjemmene sine i nærheten av skogbrann

04/07/2024 08:10

Emma

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Tusenvis av innbyggere i et område på drøyt 12 kvadratkilometer må forlate hjemmene sine på grunn av skogbranner.

Tusenvis av innbyggere i den amerikanske delstaten California har onsdag fått beskjed om å pakke det viktigste og forlate hjemmene sine for å komme seg i sikkerhet fra den omfattende skogbrannen i Thompson.

Det melder brannvesenet i fylket Butte, som blant annet huser byen Oroville, som ligger nærmest brannen.

Totalt har 13.000 mennesker fått beskjed om å forlate området.

Fylkets brannsjef, Garrett Sjölund, sier at mens California sliter med skogbranner de fleste somrene, er klimaforholdene noe annerledes i år.

- Drivstoffet er veldig, veldig kompakt. Kratten har tørket inn, og som du ser kan vinden flytte en skogbrann i stor fart, sier Sjølund.

Brannen startet like utenfor Oroville, som ligger rundt 200 kilometer nord for byen San Francisco. Mer enn 12 kvadratkilometer gressletter har allerede brent ned.

Klimaforskere har konkludert med at menneskeskapte klimaendringer bidrar til å gjøre den vestlige delen av USA tørrere og mer gold.

I to tiår led California av tørke, men de siste to årene har vært mildere, og flere områder i staten har nesten satt rekorder for nedbør, etterfylt hardt pressede reservoarer og vokser i skog og sletter.

2024 ser imidlertid ut til å markere en retur til den tørre normalen, og etter hvert som all den nye floraen tørker inn, skapes nytt drivstoff for at en skogbrann skal komme ut av kontroll.

Myndighetene har allerede advart om skogbrannfaren. Torsdag er årsdagen for USAs uavhengighetsdag, og dagen markeres vanligvis med fyrverkeri.

– Vi har hatt fire branner de siste ukene. Det er en enormt farlig tid, brannmessig, sier Kory Honea, sjef for Butte Sheriff's Office.

– Det siste vi trenger er at noen kjøper fyrverkeri fra en lokal butikk og går ut og gjør noe dumt. Ikke vær en tosk, er oppfordringen.

Det amerikanske meteorologiske instituttet, NWS, advarer om at temperaturen enkelte steder i Nord-California kan nå opp mot 46 grader de kommende dagene.