Undskylder for å ha satt fangeutveksning i fare

13/08/2024 22:00

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Redaktør undskylder for feil under fangeutveksling. Satte hele aksjonen i fare.

Bloomberg var det første medie, som kunne avsløre at USA og Rusland havde forhandlet frem til en avtale om en fangeutveksling blant andre med den amerikanske Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich.

Men det hele holdt på å gå fryktelig galt. Nå kommer det frem hvor tett aksjonen var på å feile. Det skyldtes litt for ivrige journalister.

For tidlig ute
Fangeutvekslingen, som involverte 26 personer fra ulike land, inkludert to barn, var resultatet av flere års hemmelige forhandlinger, og fant sted 1. august i år.

Hendelsen blir omtalt som den største fangeutvekslingen siden den kalde krigen, og inkluderte blant annet den russiske leiemorderen Vadim Krasikov, som USA tilbød Russland i bytte mot de amerikanske fangene.

Men Bloomberg-journalistene brakte historien for tidlig - noe som satte hele aksjonen i fare.

Bloomberg-redaktøren John Micklethwait har nå nylig beklaget at mediehuset Bloomberg News publiserte nyheten for tidlig. Det melder Ritzau som siterer flere medier, blant dem The Guardian.

Hendelsen, som har ført til konsekvenser for flere ansatte, inkludert påstått oppsigelse av journalist Jennifer Jacobs, har skapt stor oppmerksomhet.

Ifølge Micklethwait ble historien publisert før forhandlingene var avsluttet, noe som kunne ha satt hele utvekslingen i fare.

Har skrevet brev til fangene
I en intern e-post uttrykte Micklethwait sin bekymring over at denne tidlige publiseringen brøt med Bloombergs redaksjonelle standarder, som har bidratt til mediets høye tillit globalt. Selv om publiseringen ikke til slutt påvirket utfallet, ble det iverksatt en intern undersøkelse som resulterte i "disiplinære tiltak" mot flere ansatte. Det er imidlertid uklart hvor mange som ble berørt eller hva konsekvensene konkret innebar.

Micklethwait har også sendt personlige brev til de løslatte fangene hvor han unnskyldte for eventuelle problemer som kunne ha oppstått som følge av den tidlige publiseringen.

Dette tilfelle har satt fokus på viktigheten av redaksjonell forsiktighet, spesielt i sensitive saker som fangeutvekslinger, hvor tidlig publisering kan få alvorlige konsekvenser.