I en pressemelding advarer Statens vegvesen mot pågående svindel. Avsender utgir seg for å være vegvesenet, og i den aktuelle SMS-en står det at du har en utestående faktura som oppfordrer til betaling.
Særlig to svindeleposter sirkulerer. I den ene bes mottakeren om å fornye førerkortet og betale et gebyr på 200 kroner med en frist på to dager. I den andre eposten blir folk bedt om å betale 97 kroner på grunn av merverdiavgift, opplyser vegvesenet på sine nettsider.
Begge meldingene er falske, så nå oppfordres folk til å være på vakt.
Vegvesenet skriver på nettsidene at mail og SMS-er om folks kjøretøy aldri vil inneholde en link til eksterne sider når den er ekte og kommer fra dem.
"Mail og SMS fra oss som inneholder link vil alltid føre til våre nettsider og aldri peke til eksterne aktører som eksempelet nedenunder, sier Ole Grundetjern, som er leder for digital sikkerhet i Statens vegvesen.
Artikelen fortsetter under bildet
Skjermdump: Statens vegvesen
Vær kritisk!
På nettsiden gir vegvesenet helt klare råd for hvordan man skal unngå svindelen: Vær svært kritisk til epost og SMS som ber deg gå videre via lenker!
"Dersom du mottar en SMS slik som på bildet, er SMS-en falsk. Dette er et svindelforsøk og du må ikke åpne linken, sier Grundetjern.
"Vi har gått ut med poster på Facebook som advarer om svindelen. I dag har vi også lagt inn et «akkurat nå»-banner om svindel på epost og sms på fronten av www.vegvesen.no", opplyser fungerende kommunikasjonsdirektør Kjell Solem.
Krimenheten i Statens vegvesen mottar flere henvendelser direkte og samler svindelforsøkene. Det har vært drevet fram saker i samarbeid med Politiet.
Dette kan du gjøre
Om man har vært uheldig å åpne linken bør man ta kontakt med politiet og banken umiddelbart, skriver Statens Vegvesen på nettsidene sine. De kommer også med en rekke tips til hvordan man kan unngå denne og andre svindelforsøk:
Vær kritisk til e-poster: Vær alltid skeptisk til e-poster fra ukjente avsendere eller e-poster som virker mistenkelige, selv om de ser ut til å komme fra kjente.
Se hvem e-posten kommer fra og legge spesielt merke til hva som står etter @. Kommer det ikke fra riktig virksomhet vil det være en «merkelig» adreesse på slutten av epost adressen.
Sjekk lenker før du klikker: Hold musen over lenker for å se den faktiske URL-adressen de leder til. Hvis adressen ser mistenkelig ut, ikke klikk på den.
Ikke del personlig informasjon: Vær forsiktig med å dele personlig informasjon via e-post. Seriøse selskaper vil aldri be om sensitiv informasjon på denne.
Har du blitt lurt. Har du klikket på noe og gitt fra deg bankopplysninger eller annet. Kontakt bank og Politi.