Voldtektsdømt mann skiftet kjønn: Vil sone med kvinner

02/09/2024 21:00

Yvonne

Nyheter
Illustrasjonsbilde: Shutterstock
Han ble dømt for voldtekt, men skiftet kjønn mens han var i fengsel og krever nå spesialbehandling.

Denne uken behandler Høyesterett en klage fra en innsatt som har skiftet kjønn og ikke lenger vil behandles som mann. Vedkommende krever å sone sammen med kvinner og ikke bli kroppsvisitert av menn.

Skal en straffedømt som lovlig har endret kjønn til kvinne under soning, ha rett til å forlate herreavdelingen i fengselet og flytte inn hos kvinnene?

Denne uken skal Høyesterett i Danmark behandle det spørsmålet i en konkret sak som inneholder svært prinsipielle spørsmål.

Den innsatte, som foretok et juridisk kjønnsskifte i 2015, protesterer mot å bli kroppsvisitert av menn på en uhensiktsmessig måte, og har reist søksmål mot Herstedvester fengsel og kriminalomsorgsdirektoratet. Den innsatte nektes å sone blant kvinner, og med det mener vedkommende at dennes menneskerettigheter er krenket. Det skriver den danske avisen Berlingske.

Dømt i to rettsinnstanser
København Byrett tok stilling til saken i 2022, og året etter kom det dom i saken i Lagmannsretten, Østre Landsrett. Den innsatte tapte i begge rundene, og begge rettsinnstanser slo fast at den insatte skulle sone blant menn. Nå skal det settes endelig punktum i saken ved at Høyesterett skal behandle klagen.

Vedkommende det handler om er født i 1961 og er dømt for flere grove forbrytelser som mann. Først for voldtekt av særlig farlig karakter mot en kvinne på 80-tallet. Dette resulterte i en forvaringsdom. På en prøveløslatelse begikk vedkommende et ran som første til nok en forvaringsdom i 2012. Hen er også dømt for en voldtekt i 1990.

Utgjør en risiko
Retten har lagt til grunn at saksøkeren er farlig og vil utgjøre en "ikke ubetydelig risiko" for de kvinnelige innsatte. Det ble dengang presisert at beslutningen var truffet på sikkerhetsmessige forhold for de andre innsatte, og ikke fordi retten ikke anerkjente den innsattes juridiske kjønnsidentitet.

Den innsatte har en sykdom som bidrar til et svært lavt nivå av kjønnshormonet testosteron, og har et ekstra X-kromosom. I Byrettens avgørelse fremgår det at fengselspersonalet er pålagt å omtale henne som "hun" og "henne", og at hun juridisk sett er en kvinne selv om hun biologisk sett er en mann.

Nå gjenstår det å se hva Høyesterett beslutter.