Webshop-giganter i krig: Shein saksøker Temu

25/08/2024 12:00

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Shein anklager Temu for å ha bygget opp virksomheten på forfalskning, og saksøker nå konkurrenten.

Det har uten tvil brutt ut åpen konflikt mellom to av verdens største nett-butikker, og beskyldningene hagler.

Den kinesisk-stiftede «fast fashion»-gruppen Shein har nå saksøkt sin store kinesiske konkurrent Temu for brudd på Sheins opphavsrett og for å ha stjålet Sheins design, skriver CNBC.

Søksmålet er anlagt i Washington DC, USA, og gjelder forholdet til amerikanske kunder, men fremgangsmåten som Temu anklages for, gjelder i hele verden.

Forfalskning og svindel
Shein anklager Temu for å bygge opp sin store virksomhet gjennom forfalskning, brudd på åndsverk og svindel.

"Temu lokker amerikanske forbrukere til å laste ned og bruke mobilapplikasjonen sin med løfter om ekstremt lave priser. Men Temu tjener ingen penger på salget av disse produktene, som er så lavt priset at Temu må subsidiere hvert salg og dermed tape penger på hver transaksjon", heter det i Shein-søksmålet.

Shein mener å ha bevis for at den kinesiske nettbutikken slett ikke er en legitim handelsplattform, men i virkligheten oppfordrer sine tredjeparts-partnere til å stjele design fra andre merker.

Dette kommer ni måneder etter at Temu saksøkte Shein i Massachusetts for «mafialignende skremselsmetoder».

Påstand om organisert kopiering
Shein beskylder Temu for å stjele design og ideer, og å både oppfordre og legge til rette for at deres partnere skal gjøre det samme.

Det settes frem en rekke påstander i det 80 sider lange søksmålet, hvor det også legges frem bilder og eksempler på klær og produkter som Temu skal ha kopiert.

"For å ytterligere bedra kundene har Temu instruert sine betalte influensere om feilaktig påstå at Temu-produktene, som ofte er kopier av Shein-produkter, er billigere og av høyere kvalitet enn ekte Shein-produkter", heter det.

Shein vil distansere seg fra Temu
Søksmålet er et forsøk fra Shein´s side å distansere seg fra sine kinesiske røtter som et ledd i prosessen om å bli børsnotert i Vesten. Selskapet har flyttet hovedkontor til Singapore og har fått en toppledelse med internasjonal erfaring.

Shein har selv blitt anklaget for lignende brudd av andre store motenavn som Levi Strauss og Hennes & Mauritz. Likevel har merket vokst til å bli ett av de største motemerkene i verden.