6 matvarer som kan hjelpe deg med å spise mindre – uten problemer

09/03/2025 16:15

redaktion

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Hvis du ønsker å gå ned i vekt, vil det sannsynligvis kreve at du begynner å spise mindre.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Har du hørt om Ozempic? Det har vi sånn sett allet, ettersom det har tatt verden med storm de siste årene. Det er imidlertid verdt å merke seg at det er fullt mulig å gå ned i vekt uten å bruke Ozempic.

Ifølge eksperter trenger du ikke betale for dyre injeksjoner for å gå ned i vekt – det er en måte å overvinne en matkultur som ser ut til å virke mot de som sliter med å kontrollere appetitten.

I en verden av bearbeidet mat sier ernæringsfysiolog Mark Hewett fra Gains Nutrition at det er en enkel måte å ta tilbake kontrollen på – og det handler ikke om å telle kalorier eller løpe deg i hjel på treningssenteret, skriver det amerikanske mediet New York Post.

Forstå din sult
I følge Hewett er det avgjørende å forstå hva som driver sult hvis du ønsker å ta bedre valg. Mange fokuserer utelukkende på viljestyrke og overser viktige faktorer som matens glykemiske indeks (GI).

Dette tallet, som du enkelt kan slå opp for hvilken som helst matvare, forteller deg hvordan det påvirker blodsukkeret ditt – og hvor raskt de såkalte "cravings" kommer tilbake etter et måltid.

Hewett forklarer at prioritering av mat med lav GI kan være den raskeste og enkleste måten å lære å kontrollere appetitten på naturlig, noe som er viktig hvis du ønsker å gå ned i vekt.

"De fleste fokuserer på kalorier, men forskning viser at måten mat påvirker blodsukkernivået på kan være like viktig for å håndtere sult," sier han.

"Matvarer med lav glykemisk indeks (55 eller lavere) fordøyes og absorberes saktere, noe som resulterer i en jevnere endring i blodsukkernivået i stedet for skarpe svingninger. Dette hjelper til med å regulere appetitten, holde deg mett lenger og redusere cravings naturlig."

Klar til å teste vitenskapen? Her er seks matvarer med lav GI som du kan inkludere i kostholdet ditt hvis målet ditt er å gå ned i vekt.

1. Avokado

"Med en glykemisk indeks på bare 5, fordøyes avokado ekstremt sakte og gir en jevn tilførsel av energi uten å utløse blodsukkertoppene som ofte fører til cravings," sier Hewett til New York Post.

"Kombinasjonen av fiber og sunt fett holder appetitthormonene i sjakk, noe som gjør dem til en av de mest effektive matvarene for naturlig appetittkontroll."

2. Asparges

"Med en glykemisk indeks på 15, er asparges et utmerket valg for appetittkontroll. Dens høye fiberinnhold bremser fordøyelsen og tilfører bulk til måltidene, slik at du føler deg mett uten å innta for mange kalorier," sier han.

"Asparges støtter også tarmhelsen, som spiller en viktig rolle i å regulere sult," konkluderer eksperten.

3. Mandler

"Med en glykemisk indeks på 15 gir mandler en kraftig kombinasjon av protein, fiber og sunt fett," sier eksperten.

"I motsetning til karbohydratrike snacks som forårsaker sukkertopper og krasj, fordøyes mandler sakte, og gir en jevn tilførsel av energi og forhindrer plutselige sug. Ernæringsprofilen deres hjelper også med å regulere appetitthormonene ghrelin og leptin, som kontrollerer sult og metthet."

4. Svart oliven

"Med en glykemisk indeks på 15 inneholder svarte oliven en unik blanding av enumettet fett og polyfenoler som støtter appetittregulering," sier Hewett.

"Disse sunne fettene bremser fordøyelsen, slik at du holder deg mett lenger. Polyfenolene i oliven har også vært knyttet til redusert betennelse, som motvirker uberegnelige sulthormoner."

5. Chili

"Med en glykemisk indeks på 15 inneholder chilipepper capsaicin. Capsaicin har vist seg å øke stoffskiftet litt samtidig som det undertrykker appetitten, noe som gjør det til et kraftig verktøy for naturlig vektkontroll," sier Hewett.

"Å spise krydret mat kan generelt føre til lavere kaloriinntak gjennom dagen uten bevisst innsats."

6. Ingefær

"Med en glykemisk indeks på 15 er ingefær kjent for sine fordøyelses- og appetittregulerende egenskaper," forklarer Hewett.

"Det hjelper å kontrollere sult ved å øke termogenese (kaloriforbrenning) og forbedre insulinfølsomheten, og forhindrer blodsukkerfall etter måltid som utløser sug."