Ernæringsfysiolog: Her er 3 grunner til at du sliter med å gå ned i vekt

10/09/2024 05:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: TikTok
Foto: TikTok
Føler du at du har vanskelig for å gå ned i vekt? I så fall kan det faktisk være flere årsaker til dette. I denne artikkelen kan du lese om tre grunner til at du ikke lykkes med vektnedgangen.

Courtney Kassis, en registrert kostholdsekspert fra Philadelphia, delte tre vanlige hindringer for vekttap. Hun fremhever viktigheten av å time måltidene dine, håndtere næringsmangel og forberede måltider.

"Etter å ha jobbet med tusenvis av klienter de siste fem årene, og hjulpet dem med å gå ned i vekt og holde vekten på lang sikt, vil jeg at du skal vite disse tre tingene som ofte blir oversett," sa Kassis i en video hun delte på TikTok.

Du timer ikke måltidene dine riktig

Fordeler og ulemper med såkalt «intermittent fasting», som handler om å spise innenfor et bestemt tidsrom og faste de resterende timene – har lenge vært et hett tema i helsekretser.

Å spise før sengetid kan forårsake fordøyelsesbesvær og halsbrann, noe som gjør det vanskeligere å sove. Men nøyaktig når man skal slutte å spise om kvelden er fortsatt oppe til debatt.

Noen eksperter sier det er best å fullføre måltider to til fire timer før leggetid. Kassis anbefaler at du gir deg selv minst 12 timer mellom dagens siste måltid og det første dagen etter.

"Hjelp kroppen din med å gå inn i fettforbrenningsmodus i stedet for hele tiden å være i fettlagringsmodus," sa hun ifølge New York Post.

"I fettlagringsmodus er det åpenbart veldig vanskelig å gå ned i vekt, men 12 timer er alt du trenger for å bytte over og begynne å brenne fett."

Leveren begynner å bryte ned lagret fett for energi ved fasting, som vanligvis starter 12 timer etter siste måltid, ifølge University of Michigan Medicine.

Du mangler næringsstoffer

"Det er så mange næringsmangler, som mangel på B-vitaminer, magnesium eller vitamin D, som kan forstyrre metabolismen og gjøre det vanskelig å gå ned i vekt," sa Kassis.

"Å fokusere på ekte mat i stedet for bare kalorier alene, tilskudd der det er nødvendig og ta rutinemessige blodprøver kan virkelig hjelpe til med å støtte næringsnivåene."

Spesielt D-vitaminmangel er vanlig. Cleveland Clinic sier at omtrent 35 prosent av alle amerikanske voksne ikke får nok vitamin D, noe som kan føre til tretthet, beinsmerter og muskelsvakhet.

Du tilbereder ikke måltidene dine

"Jo flere avgjørelser du må ta om hva du skal spise, jo mer sannsynlig er det at du tar en beslutning som ikke passer dine ernæringsmål," forklarte Kassis.

"Med travle timeplaner, mye stress og cravings gjennom dagen, bør du sørge for at de fleste måltidene dine er tilberedt på forhånd, slik at du kan ta noe næringsrikt og komme i gang - mens du holder deg på sporet."

Derfor har det også blitt populært å lage mat i opptil en uke av gangen. På denne måten er du sikker på at du alltid har sunn og næringsrik mat i kjøleskapet, som enten er klar til å spises eller varmes opp.