Kostholdsekspert mener: Sjokolade er sunt, men bare under spesielle forhold

07/09/2024 18:00

Sofie

Mat
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sjokolade har lenge vært gjenstand for debatt om dens helsemessige fordeler.

Men ifølge kostholdsekspert Lotte Juul Madsen fra Hjerteforeningen er det ikke så svart-hvitt som det en gang kan ha blitt gjort til.

Hun advarer mot å tro at sjokolade automatisk er sunt med mindre du inntar det i veldig spesifikke situasjoner. Det skriver BT 

«Spørsmålet om det er bra for noen å spise sjokolade dukker opp av og til», forklarer Lotte Juul Madsen og fortsetter: «Menge av studiene er imidlertid gjort med et så lite inntak av sjokolade at det er vanskelig å si. , enten det er sjokoladen eller en generell livsstil som forårsaker den positive effekten.»

Men før du kaster sjokolade helt ut døra, er det verdt å merke seg at mørk sjokolade faktisk kan være et smart valg når du er sugen på sukker.

Forskning tyder på at sjokolade med et kakaoinnhold på over 70 prosent kan være en bedre erstatning for andre, mer sukkerholdige snacks, da denne spesielle sjokoladetypen ikke er usunn for hjertet. 

«Den kan derfor være en god erstatning for andre søtsaker som ikke er bra for deg», forklarer hun og fortsetter med å utdype en annen fordel med mørk sjokolade: 

"Fordi bitterstoffet i sjokoladen smaker veldig godt, er det også mindre sannsynlig at du spiser mye av det."

Men det er bare å holde øye med hvilken type sjokolade som havner i handlekurven – produktene du finner i supermarkedshyllene er ofte fulle av sukker og fett, noe som motvirker de potensielle helsegevinstene.

Lotte Juul Madsen anbefaler derfor å nyte mørk sjokolade med minst 70 prosent kakao, gjerne kombinert med nøtter eller tørket frukt.