De siste årene har intermitterende (eller periodisk) faste fått stor popularitet som en vekttapstrategi.
Denne tilnærmingen innebærer å begrense spisingen til bestemte timer på dagen, noe som ofte resulterer i redusert kaloriinntak.
Vanlige fastemetoder inkluderer 16/8-protokollen - der individer spiser innen et 8-timers vindu og faster i de resterende 16 timene - og 5:2-planen, der normal spising skjer fem dager i uken, etterfulgt av to dager med betydelig begrenset kaloriforbruk.
I følge elEconomista fant en studie utført av Nutrimedia, en del av Pompeu Fabra-universitetet og Iberoamerican Cochrane Center, moderate bevis for at overvektige individer som praktiserer intermitterende faste, går ned litt mer i vekt - over ett kilo i gjennomsnitt - enn de på en tradisjonell lavkaloridiett.
Hvordan timing påvirker vekttap
David Rigau, hovedforsker i studien, forklarte at å begrense spisevinduet ser ut til å øke vekttapseffekten av kalorireduksjon.
"For eksempel, når alle måltider inntas tidlig på dagen, mellom 07.00 og 15.00, er vekttapeffekten enda litt større enn andre former for intermitterende faste," bemerket Rigau.
Forskningen gjennomgikk flere kliniske studier, og sporet deltakere i perioder fra fire uker til 12 måneder. Imidlertid gjenstår spørsmål om den langsiktige effektiviteten og potensielle bivirkninger av intermitterende faste.
Potensielle helsefordeler og ubesvarte spørsmål
I tillegg til vekttap, har intermitterende faste blitt knyttet til ulike potensielle helsefordeler, inkludert forbedret kardiovaskulær og metabolsk helse.
Foreløpige funn tyder på at fasting kan bidra til å regulere blodsukker- og kolesterolnivået, redusere betennelse og til og med fremme lang levetid.
Disse fordelene har imidlertid ikke blitt grundig studert, og ytterligere forskning er nødvendig for å bekrefte dem.
Ettersom interessen for periodisk faste fortsetter å vokse, advarer eksperter om at selv om det er lovende, bør enkeltpersoner søke medisinsk råd før de gjør betydelige endringer i kostholdsrutinene sine.