Mange lurer på om mandler faktisk inneholder cyanid. Svaret er ja, men det avhenger av typen mandler og mengden som spises.
Og hva med andre typer nøtter og mat?
Mandler kan være både søte og bitre, men begge inneholder stoffet amygdalin, som kan omdannes til cyanid.
Både cyanid og blåsyre er svært giftige stoffer, som kan blokkere blodets evne til å transportere oksygen, noe som ligner på virkningen av karbonmonoksid.
I søte mandler er nivået av amygdalin, og dermed cyanid, svært lavt. Ifølge en studie fra 2013 inneholder et kilo søte mandler omtrent 25,2 milligram cyanid. Dette betyr at du måtte spise flere tusen søte mandler før det kunne utgjøre en helsefare.
Bitre mandler har høyere konsentrasjon
Bitre mandler derimot, har en betydelig høyere konsentrasjon av cyanid. Den samme studien anslår at bitre mandler inneholder opptil 1062 milligram cyanid per kilo, altså 40 ganger mer enn søte mandler.
Dersom du kommer over ekte bitre mandler, for eksempel på et mandeltre, kan så få som 50 stykker være en dødelig dose for en voksen person. For barn kan bare noen få bitre mandler være nok til å gjøre dem alvorlig syke.
Mange lands mattilsyn fraråder derfor å bruke bitre mandler i matlaging.
Artikkelen fortsetter under bildet
foto: Shutterstock
Hvorfor inneholder noen matvarer cyanid?
Cyanid har historisk blitt brukt som et kjemisk våpen, og det samme stoffet fungerer som et naturlig forsvar for bitre mandler mot å bli spist. Cyanid finnes også i relativt høye konsentrasjoner i andre matvarer, som aprikoskjerner, ferskensteiner og eplefrø.
Selv om disse frøene inneholder gift, er de ofte beskyttet av en ufordøyelig hinne. Hvis du svelger dem hele uten å knuse dem, passerer de vanligvis gjennom kroppen uten å gjøre skade.
Andre farlige matvarer
Ikke alle matvarer er like trygge å spise. Her er noen andre eksempler på matvarer som kan være farlige:
Lima-bønner:
Rå lima-bønner inneholder cyanid, men giften kan fjernes ved grundig koking. Alle bønner inneholder giftstoffer i større eller mindre mengder. Derfor er det en god idé å koke dem. For noen er det lurt å bløtlegge dem, og for alle er det viktig å finne ut hvordan den enkelte bønnen skal håndteres, sier overlege Niels Ebbehøj fra Arbeids- og Miljømedisinsk avdeling på Bispebjerg Hospital til Folketidende.
Muskatnøtt:
Inneholder nervegiften myristicin, som i store doser kan føre til hallusinasjoner og andre alvorlige symptomer.
Stjernefrukt:
Kan være farlig for personer med nyreproblemer, da den inneholder caramboxin, som kan utløse epilepsilignende anfall.
Hyllebær:
Man kan koke saft av modne hyllebær, men man må aldri bruke rå, modne hyllebær i for eksempel smoothies. De må koke i minst 20 minutter for å unngå å danne blåsyre. Spiser man rå hyllebær, får man oppkast og diaré.
Artikkelen fortsetter under bildet
foto: Shutterstock
Rabarbrablader:
Vi elsker en velduftende rabarbrapai og hjemmelaget rabarbrasyltetøy. Men husk at du ikke skal bruke rabarbraens blader hvis du skal bake eller sylte hjemme. Bladene inneholder nemlig oksalsyre, som brukes til bleking og antirust. Hvis man spiser bladene, kan man få magesmerter, brannskader i munnen, og i verste fall kan det være dødelig.
"Oksalsyre er bittert og smaker verre enn en ulykke, og det ødelegger nyrene", sier overlege Niels Ebbehøj.
Poteter og tomater:
Begge tilhører nattskyggefamilien og inneholder solanin, som i store mengder kan skade leveren.
Nøtter:
Tørkede nøtter som paranøtter kan utvikle mugg som produserer aflatoksin, et kreftfremkallende stoff.
Sopp:
Det finnes mange giftige sopparter, og noen kan være dødelige.
Ved å håndtere og tilberede mat riktig, kan du redusere risikoen for helseproblemer. Sørg for å kjenne til farene ved enkelte matvarer før du spiser dem.