Advarer om brannfare i julen

04/12/2023 15:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi befinner oss nå i desember måned, og mange har allerede pyntet hjemmene sine med juledekorasjoner, spesielt med lysende julepynt.

Hvis du er en av de som har investert i julelys, kommer ekspertråd med en viktig advarsel: Unngå å la dem være på når du går til sengs om kvelden. Det skriver DinSide.

- De fleste av disse er nå basert på led-teknologi og trekker som regel svært lite strøm. Ved bruk av ledlys er det med andre ord ikke energien i seg selv som utgjør en risiko, forklarer kommunikasjonsrådgiver Tor Eirik Skaar i Norsk brannvernforening før han fortsetter:

- Men slitasje, koblinger, bruk av skjøteledninger og slikt kan øke risikoen for brann. Skal man være ekstra trygg bør man derfor slå de av når man går til sengs for natta.

Selv om det er trivelig med ekstra belysning i mørket, kan det ha uheldige konsekvenser.

Det mest alvorlige scenariet er at det kan oppstå brann som følge av overoppheting eller kortslutning, advarer Hofstad-Nielsen i samtale med DinSide.

Hun oppfordrer til å koble fra stikkontakter for enheter uten termostat og påpeker at strømmen konstant trekkes for at julelysene skal forbli tent.

Hofstad-Nielsen deler også andre fornuftige tips for en sikrere julefeiring:

  • Skal du tenne fakkelboks for å ønske gjestene velkommen, må disse plasseres langt unna brennbart materiale. Dersom det blåser, kan det raskt medføre brann.

  • Vi er også glad i julestjerner laget av papir til å henge i vinduet. Da er det viktig å passe på at lyspæra ikke avgir varme.


En annen viktig faktor å ta hensyn til er alderen på juletrelysene og andre festlige lys.

Til tross for at de kun tas i bruk én gang i året, har de en begrenset levetid. Dette avhenger av hvordan de er oppbevart, påpeker Hofstad-Nielsen.

De kan være utsatt for fuktighet og skadedyr. I tillegg kan de rimeligste julelysene mangle den nødvendige kvaliteten, legger hun til.

Dersom du har julelys utendørs, er det spesielt viktig å bruke lys og ledninger som er designet for utendørs bruk.

Sparebank 1 advarer om skjøteledninger som ligger i kveil mens de er i bruk, utgjør en direkte brannrisiko.

Det er også avgjørende å huske å strekke kablene helt ut når de er i bruk og unngå å overbelaste dem utover det de er beregnet for.