Coop Obs er lei av at folk stjeler - innfører nytt system

04/10/2024 17:59

Yvonne

Nyheter
Foto: Coop
Foto: Coop
Posetyveri er et stort problem, så nå innføres et nytt system i butikkene.

Medbragte bærenett er en stor suksess, og mange har med seg de miljøvennlige posene når de handler. Bruken steg ytterligere da prisen på butikkens egne plastposer steg til 5,50 kroner stykket. Men innimellom har man glemt handlenettet hjemme eller bruk for en ekstra pose, og da er det enkelt å ty til plastposene i butikkene. Problemet er bare at de er så dyre, og da kan fristelsen for å ta en pose uten å betale for det være stor.

Det har Coop Obs nå en løsning på.

Folk stjeler
Det er den lokale butikken Coop Obs på Haugenstua på Østlandet som er først ute med løsningen som skal forhindre folk i å stjele plastposene.

Butikken har et svinn på omtrent 150 plastposer i uka.

"Vi har ikke eksakte tall i kroner og øre, men vi ser en klar forskjell mellom antall poser vi kjøper inn og det som faktisk blir solgt. De aller fleste kunder er samvittighetsfulle, men det skjer at noen tar med flere poser enn de trenger, eller unnlater å betale for dem. Noen poser blir også borte fordi vi har vært rause når kunder trenger en ekstra. Derfor ønsker vi nå å teste denne nye løsningen", sier Harald Kristiansen, kommunikasjonsdirektør i Coop i en pressemelding.

Samtidig som posedispenseren skal sikre at plastposene blir betalt for, er det også en del av Coops bredere strategi for å redusere plastforbruket. Coop har som mål å bidra til at nordmenn bruker maksimalt 40 plastposer per person i året innen 2025, i tråd med nasjonale målsetninger og selskapets forpliktelse som medlem av Handelens Miljøfond.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Coop

Posedispensere
Coop stoler nok på kundene sine til at de lar dem scanne varer i kassen, men plastposer får de ikke lenger forsyne seg fritt av på Obs! på Haugenstua i Oslo.

Bæreposer i plast er nå låst inne i egne posedispensere. For å få ut en handlepose må man registrere kjøp av en plastpose i kassen.

"Vi håper dispenseren skal bidra til både å redusere plastposeforbruket og svinnet. Vi tror at dette vil bevisstgjøre kundene på poseforbruket sitt, og fungere som en påminner på å bruke alternativene til plastposer, som er handlenett, neste gang de skal på butikken", kommunikasjonsdirektøren i Coop til Din Side.

Pilotprosjektet på Obs Haugenstua er et prøveprosjekt med seks posedispensere. Det er ikke kjent om det nye systemet med posedispensere vil bli bredt ut til resten av Coops butikker i resten av landet.

Bonus for bruk av handlenett
Coop er den eneste aktøren i dagligvarebransjen som tilbyr handlenett med gjenbruksbonus, der medlemmene får én krone i bonus for hver gang handlenettet brukes. Hittil i år har opptjent gjenbruksbonus økt med 66 % sammenlignet med samme tid i fjor.

"Vi så en voldsom økning i salget av handlenett fra august i fjor og frem til sommeren i år, men nå har salget avtatt noe. Dette tyder på at folk har nok handlenett, så den viktigste oppgaven blir å få folk til å huske og bruke dem. Det er lønnsomt både for kunden og miljøet. Våre handlenett med gjenbruksbonus er laget av resirkulert R-PET (gjenvunnet plastflasker) og kan brukes hundrevis av ganger før de kan resirkuleres som vanlig plast", sier Kristiansen.