Eksperter advarer mot "TikTok-hjerne": Her er tegnene du bør se etter hos barnet ditt

22/10/2024 10:00

Christina Amundsen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bruken av sosiale medier har økt betydelig de siste årene, med flere enn noen gang før limt til Instagram, TikTok, X og Facebook.

Forskning fra GWI viser at nesten en tredjedel (30 prosent) av 16- til 24-åringer over hele verden, 29 prosent av 25- til 34-åringer og 22 prosent av 35- til 44-åringer bruker mer enn seks timer i døgnet på sosiale medier.

I tillegg bruker nesten halvparten av 12- til 15-åringene (48 prosent) TikTok hver dag, opp fra 37 prosent i 2022.

Selv om sosiale medier kan ha positive sider, kan det også skape alvorlige problemer for barns helse på flere områder. Dette fenomenet har blitt kalt 'TikTok-hjerne' på grunn av den negative innvirkningen på kognisjon.

Ekspert kommer derfor nå med ti ting du skal se etter hos barnet ditt som viser tegn på problematisk bruk av sosiale medier.

Symptomer inkluderer irritabilitet og dårlig holdning.

Avhengighetsskapende
"Humørsvingninger, angst og tilbaketrekning er også vanlige tegn på å bruke for mye tid på nettet," sier Claire Law, en rådgiver og psykoterapeut, ifølge The Sun.

"Hvis barn erstatter hobbyer de en gang elsket med timevis med scrolling, eller hvis de ikke kan fokusere på noe annet, er det et varseltegn på at deres virtuelle liv tar over det virkelige."

Claire forklarer at sosiale medier er laget for å være avhengighetsskapende.

"Barn forteller meg at de elsker TikTok fordi "det er gøy" og "det er alltid noe nytt". Hver gang de scroller frigjøres hormonet dopamin, som får dem til å føle seg bra og holder dem hekta," sier hun.

Chris Meaden, en ledende hypnoterapeut og grunnlegger av The Meaden Clinic, legger til at avhengighet av sosiale medier kan begynne så snart en profil er opprettet.

"Nye vaner dannes og disse forsterkes hver gang enheten plukkes opp og en app åpnes," sier han.

Er du bekymret for at ditt barns – eller din egen – bruk av sosiale medier blir et problem? Her er tegnene det er verdt å se etter:

1. De sover ikke nok  

Barn over seks år trenger opptil 12 timers søvn i døgnet, men overdreven bruk av sosiale medier kan forstyrre dette.

"Den konstante eksponeringen for skjermer - spesielt sent på kvelden - holder oss oppe," sier Claire.

2. Dårlig kroppsholdning

For mye tid foran skjermen – spesielt bøyd over en telefon – kan skade kroppsholdningen. Claire foreslår å holde et øye med skulder- og håndspenninger.

3. De er mer emosjonelle  

Hvis barnet ditt virker mer engstelig eller deprimert, kan det skyldes for mye tid på nettet. Sosiale medier kan påvirke barns utvikling og psykiske helse.

4. De vil være alene  

Hvis barnet ditt tilbringer mer tid alene på rommet sitt, kan det være et tegn på overdreven bruk av skjerm. Derfor er det naturligvis også noe som er verdt å holde øye med.

5. De er irritable og sinte  

Sosiale medier kan gjøre barn mer utålmodige og frustrerte - spesielt når de ikke er på telefonen. Dette er ofte et av de første tegnene du vil kunne oppdage som forelder.

6. De nekter å dele passordene sine  

Hvis barnet ditt nekter å dele passordene sine, kan det være et tegn på at de skjuler noe du bør være klar over.