Forskere advarer: Giftige metaller funnet i tamponger

24/07/2024 07:56

Sofie

Nyheter
Foto: Dagens.dk
Foto: Dagens.dk
En ny studie viser skremmende resultater.

Det er anslått at en gjennomsnittlig kvinne bruker rundt 10 000 bind eller tamponger i løpet av livet. Dette har vært gjenstand for heftig debatt på verdensbasis.

I kjølvannet av denne diskusjonen har noen steder valgt å gjøre tamponger og bind gratis for kvinner.

Men denne gangen fokuseres ikke på de økonomiske aspektene, men heller på helse. En ny studie fra University of California Berkeley har avdekket spor av skadelige metaller i tamponger, noe som får forskere til å uttrykke bekymring.

Studien har funnet metaller som nikkel, bly, kvikksølv, kobber og jern i tamponger, og dette vekker alvorlig bekymring da disse metallene er i direkte kontakt med skjeden og potensielt kan utgjøre en helserisiko.

Resultatene, rapportert av Sky News, er basert på analyser av 30 tamponger fra 14 forskjellige merker, og ingen av produktene ble funnet å være uten problemer.

Jenni Shearston, hovedforfatter på studien, påpeker at mangelen på forskning på området er problematisk, da tamponger har en potensiell innvirkning på folkehelsen.

Første studie i sitt slag

Denne studien er den første som undersøker tamponger for et bredt spekter av metaller. Resultatene varierte avhengig av om tamponger ble solgt i USA, Storbritannia eller EU, og om de var økologiske eller ikke.

Forskningen tyder på at metaller lettere kan tas opp gjennom blodet eller slimhinnene når de kommer i kontakt med skjeden, noe som gjør tamponger ekstra farlige hvis de inneholder skadelige stoffer.

Studien spekulerer i at metallene kan stamme fra forurenset jord eller vann som ble brukt til å dyrke bomullen som tamponger er laget av. I tillegg kan kjemikalier som brukes for å bekjempe sopp, ugress og skadedyr, samt blekemidler som brukes for å oppnå en hvit farge, også bidra til forurensningen.