Nå går svenskenes mattilsyn, Livsmedelsverket, ut for å avlive en rekke myter om den populære matoljen.
Den er langt fra så farlig som mange tror - tvert imot!
Noen sier det er inflammatorisk og gir betennelse i kroppen. Andre sier det kan være ubrukelig eller til og med helseskadelig.
Nå avliver en ekspert i svenskenes motsvar til Mattilsynet, Livsmedelsverkets, vanlige myter om rapsolje.
Det melder TV4.
Stemmer ikke
Ifølge ekspert Fredrik Rosqvist, som har forsket på helseeffekter av fett i 20 år, stemmer mytene om at rapsolje er usunt eller helseskadelig på ingen måte.
"Det er ingen helsemessig grunn til å unngå rapsolje eller å være bekymret for inntaket. Tvert imot bør de fleste måtte spise mer umettet fett og heller redusere inntaket av mettet fett som man for eksempel får i seg via kjøtt og smør", sier han til TV4.
Mangler grunnlag
Mye av det vi leser på sosiale medier om fett, som rapsolje, er feil. Det mener Fredrik Rosqvist i Livsmedelsverket. Han har forsket på helseeffekter av fett i mange år og var med på å utvikle grunnlaget for de nye ernæringsanbefalingene.
Rosqvist mener videre at det overhodet ikke er noe som tyder på at rapsolje vil være betennende eller skadelig for helsen på noen måte, selv om det er påstandene som ofte fremmes i sosiale medier.
"Den vanligste og mest åpenbare påstanden om rapsolje som ikke stemmer, er at den ville være negativ for helsen. Det har ingen somhelst vitenskapelig grunnlag", slår han fast.
Livsmedelsverket understreker at rapsolje, akkurat som Rosqvist sier, inneholder fett som han tror mange vil trenge mer av.
"Rapsolje inneholder det spesielt nyttige omega-3-fettet som kroppen ikke kan danne på egen hånd", forklarer myndigheten.
Helsefarlig syre
Rosqvist slår også tilbake påstandene om at raps skal inneholde erukasyre som kan være helsefarlig. Selv om det er riktig at raps inneholder små mengder av denne syren, er mengdene svært små, sier han og presiserer at landbruket har arbeidet hardt i mange år med å fjerne syren fullstendig fra produktene.
Det finnes blant annet et EU-regulativ som regulerer hvor mye erukasyre rapsolje kan inneholde i Europa, og det er langt under helsefarlig nivå for mennesker.
Farlig ved oppvarming?
En veldig alminnelig påstand er at rapsolje kan være helseskadelig ved oppvarming. Ifølge Livsmedelsverket er det riktig at flerumettet fett som rapsolje er litt mer følsomt enn mettet, men at det skal svært høye temperaturer til for at det skal skje endringer som gjør oljen usunn.
"Rapsolje egner seg utmerket til steking. Dette er ikke noe å bekymre seg for, men du bør unngå å varme opp oljen så mye at det begynner å ryke. Dette er ikke unikt for rapsolje, men gjelder alle oljer", sier Fredrik Rosqvist