Hvaldimirs død etterforskes: Mistenker skudd og drap

04/09/2024 15:00

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Anmeldelse etter Hvaldimirs død.

OneWhale og Noah har levert en politianmeldelse med påstand om at den kjente hvithvalen Hvaldimir er blitt skutt og drept. Anmeldelsen ble levert til politiet i dag klokken 08.00.

Dette bekreftes av begge organisasjonene til NRK.

– Noah og OneWhale har valgt å gå til anmeldelse av Hvaldimirs død, basert på sterke indisier om at dødsfallet kan være forårsaket av skade fra mennesker, påført med intensjon, skriver de i en pressemelding.

– Vi har mottatt anmeldelsen. Hvaldimir blir obdusert for øyeblikket. Det tar en stund. Så kommer vi til å vurdere hva vi gjør videre, sier politifaglig etterforskningsleder Arne Gilje til NRK.

Arne Gilje, politifaglig etterforskningsleder, uttaler til NRK at politiet har mottatt anmeldelsen og at obduksjonen av Hvaldimir pågår. Han legger til at prosessen vil ta litt tid før de bestemmer seg for videre tiltak.

Til tross for at den endelige obduksjonsrapporten ikke er ferdigstilt, peker OneWhale og Noah på at flere eksperter, inkludert veterinærer og biologer, har vurdert vitnebilder og mediebilder som viser nærbilder av skadene på hvalen.

Det er viktig å merke seg at disse påstandene ennå ikke er verifisert av NRK.

Veterinærinstituttet bekreftet onsdag til NRK at obduksjonsrapporten fortsatt ikke er klar. I følge pressemeldingen fra OneWhale og Noah har de ønsket å sikre at politiet er klare til å handle, dersom rapporten skulle indikere noe kriminelt.

Veterinærinstituttet opplyser at de allerede har hatt kontakt med politiet før obduksjonen og at de samarbeider om saken.

Veterinærinstituttet har ingen ytterligere kommentar til politianmeldelsen fra OneWhale og Noah.

Obduksjonen av Hvaldimir pågår i skrivende stund ved Veterinærinstituttet i Sandnes, og den endelige rapporten forventes klar om noen uker.

Mulighet for kriminell handling kan ikke utelukkes

Lørdag ettermiddag ble kjendishvalen Hvaldimir funnet død, flytende med buken opp utenfor Risavika i Sola. Organisasjonene mener at det ikke kan utelukkes at hvalen har blitt skutt, og derfor har de valgt å anmelde forholdet.

– Skadene på hvalen fremstår skremmende og av en karakter som ikke kan utelukke en kriminell handling. Det er sjokkerende. Ved mistanke om kriminell handling er det svært viktig at politiet blir involvert raskt, og derfor tar vi grep før obduksjonsrapporten er ferdig. Hvaldimir var viktig for mange, og alle kort må på bordet i forbindelse med hans død, sier veterinær og leder i Noah, Siri Martinsen.