Ingebrigtsen-bror bryter tausheten

04/09/2024 10:30

redaktion

Nyheter
Foto: NTB
Kristoffer Ingebrigtsen, storebror til de kjente løpe-brødrene, åpner opp om oppveksten og kommer med sjokkerende avsløring - vokste opp i redsel.

I februar kom det frem at Gjert Ingebrigtsen (58) var anmeldt for både verbale og fysiske overgrep, og i april ble det bekreftet at han må møte i retten, anklaget for mishandling i nære relasjoner.

Tiltalen mot friidrettstreneren består av syv punkter, og rettssaken vil finne sted i Sør-Rogaland tingrett. På tirsdag valgte hans eldste sønn, Kristoffer Ingebrigtsen (36), å bryte tausheten gjennom et intervju med Aftenposten.

Her deler han detaljerte beskrivelser av en barndom preget av både fysisk og psykisk vold. Han forteller om frykten som dominerte hans oppvekst og hvordan han alltid var usikker på hvordan faren ville reagere.

Kristoffer beskriver flere hendelser fra sin barndom som også involverte hans søsken, og han påpeker at disse episodene fortsatte selv etter at han hadde flyttet hjemmefra. Det melder Se&Hør.

Bevæpnet med balltre
I en av de angivelige hendelsene forteller han om en telefon fra en av brødrene som fryktet det verste og hadde bevæpnet seg med et balltre.

"Jeg tok jaktkniven min i hånden og tenkte: ‘Skal jeg ta den i lomma? Nei, det er for drøyt.’ Så jeg gikk og hentet balltreet mitt. Et skikkelig balltre," forteller Kristoffer til Aftenposten.

Han uttrykker at han først følte han fikk kontroll over sitt eget liv da han ble voksen.

"Folk kan ikke forstå hvordan det er å vokse opp i redsel for alt," sier han i intervjuet.

Anmeldelsen var foreldet
Gjert Ingebrigtsens forsvarer, advokat John Christian Elden, har kommentert saken overfor Dagbladet, og stiller spørsmål ved Aftenpostens valg om å publisere intervjuet:

"Det er underlig av en avis å gjøre seg til talerør for henlagte anklager. Ut over det ser vi ingen grunn til å kommentere det."

Kristoffer Ingebrigtsens anmeldelse av sin far ble henlagt, ettersom hendelsene han refererer til ligger for langt tilbake i tid til å kunne straffeforfølges. Likevel understreker Kristoffers bistandsadvokat, Mette Yvonne Larsen, at henleggelsen skyldes foreldelse, ikke mangel på troverdighet:

"Saken er henlagt fordi anmeldelsen kom for seint - samtidig har statsadvokat bemerket at den ikke betviler at Kristoffer har vært utsatt for vold i nære relasjoner."

Flere anklager om vold, trusler og krenkelser
Tiltalen mot Gjert Ingebrigtsen inkluderer anklager om vold mot ett av barna hans, der han ifølge politiet skal ha utsatt barnet for trusler, vold, tvang, krenkelser og begrenset barnets bevegelsesfrihet.

Kristoffer, sammen med brødrene Jakob, Henrik, og Filip, har også anmeldt faren. Tiltalen dekker hendelser fra 2018 til tidlig 2022, inkludert en episode der en av barna angivelig ble slått i ansiktet fordi de hadde glemt en pulsklokke.

Gjert Ingebrigtsen nekter straffskyld, og advokat Elden har gitt en ytterligere kommentar til Se og Hør:

"Gjert Ingebrigtsen skal på et tidspunkt møte i retten. Han benekter enhver straffbar opptreden ovenfor barna sine, og forventer en rettferdig behandling når skal kommer opp for en domstol. Vi stiller oss undrende til at de fornærmede i denne saken gjentatte ganger brukt media som talerstol fremfor å gi politi og påtalemyndighet mulighet til å sikre en rettferdig rettergang for alle berørte parter. Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for mishandling i nære relasjoner ovenfor et av sine barn. Politiet etterforsker et forhold til som gjelder Jakob Ingebrigtsen, som ikke er endelig avgjort. Øvrige forhold er ferdig etterforsket og henlagt av påtalemyndigheten. Det gjelder også de forholdene Kristoffer Ingebrigtsen har forklart seg om til politiet, som han nå igjen uttaler seg til media om. Det at Aftenposten videreformidler påstander om alvorlige forhold som politiet har etterforsket og henlagt gjør Gjert Ingebrigtsen nærmest rettsløs. Vi ser det som nødvendig å minne om uskyldspresumsjonen – alle har rett til å bli ansett som uskyldig inntil det motsatte er bevist."