Ny studie gir håp for kvinner med PCOS: 12 av 19 kvinner fikk regelmessig menstruasjon

29/07/2024 05:00

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Gode ​​nyheter!

I tenårene er det mange som får kviser, uregelmessig menstruasjon og økt hårvekst, men for noen forsvinner ikke symptomene og utvikler seg senere til det som kalles PCOS.

En av 10 kvinner i Norge lider av denne sykdommen, og er ofte plaget av ufrivillig barnløshet. Det er også under forsøket på å få barn at mange kvinner finner ut at de lider av PCOS, da de ikke kan bli gravide naturlig.

Det er imidlertid forskjellige måter å både lindre og behandle symptomene på. Blant annet gjennom kosttilskudd, livsstilsendringer og medisinsk behandling.

Kinesiske forskere har imidlertid kommet til en ny konklusjon og banebrytende kunnskap. Det skriver Science.org

Den nye studien og konklusjonen gir nå håp for kvinner som lider av PCOS.

Forskningen tyder på at hormonet artemisinin gir lindring for kvinner som lider av PCOS. Dette er fordi stoffet reduserer utskillelsen av det mannlige hormonet i eggstokkene.

Forsøket ble utført på mus og rotter som hadde PCOS-lignende symptomer forårsaket av hormonet dehydroepiandrosteron gjennom en injeksjon, som vi kjenner fra malariamedisin.

Her så man at dyrenes sykluser ble stabilisert, både testosteronnivået falt og eggstokkene så normale ut. Basert på disse resultatene kunne forskerne konkludere med at artemisinin hadde en positiv effekt på tilstanden.

Etter eksperimentet med mus og rotter undersøkte forskerne effekten på 19 kvinner, som alle led av PCOS.

I forsøket tok kvinnene malariamedisiner i 12 uker og opplevde en reduksjon i PCOS-symptomene uten bivirkninger. Mer bemerkelsesverdig var det at 12 av 19 kvinner hadde regelmessig menstruasjon etter behandling, noe som er en viktig faktor for å oppnå graviditet.

Resultatene av studien er imidlertid ikke tilstrekkelige nok til å kunne dokumentere om malariamedisin har effekt på PCOS-rammede, da det kun er studert på en liten del av befolkningen, påpeker Pernille Fog Svendsen, overlege og klinisk førsteamanuensis ved Avdeling for kvinners sykdommer. Svangerskap og fødsler ved Herlev sykehus.

Derfor krever det både mer kunnskap og dokumentert effekt før langtidseffektene kan bestemmes og doseringsstrategien optimaliseres.

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.