Skal du grille i sommer? Her er reglene som gjelder

18/07/2024 14:18

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvilke regler gjelder for grilling på balkongen?

Med solrike sommerdager følger ofte duften av grilling som sprer seg gjennom nabolagene. Men er det fritt frem å grille på balkongen i borettslaget?

Her får du en oversikt over relevante regler og hensyn som bør tas.

Er Grilling på Balkong Tillatt?

Selv om det ikke finnes spesifikke regler om grilling i boliglovene, er det regler som forbyr bruk av boligen eller fellesarealene på en måte som kan være til ulempe eller skade for andre beboere.

Brannfarlig grilling, som involverer mye flammer og varme nær vegger, eller røyk som trekker inn i naboens leilighet, bør derfor unngås.

– For å sikre «god grill-skikk» er det lurt å ta inn regler om grilling i husordensreglene. Da vil alle beboerne lett og enkelt se hva som er god og hensynsfull grilling, og man unngår konflikter, sier Line Bjerkek, advokat og leder av advokatkontoret i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).

I borettslag eller sameier kan grilling være helt eller delvis forbudt. Dette kan skyldes spesielle forhold som verneverdig bebyggelse eller andre faktorer som gjør området spesielt utsatt for ulemper eller skader fra grilling.

Typer Griller og Brannsikkerhet

Å bruke kullgrill på en balkong anses som brannfarlig og bør unngås. Mange borettslag tillater derimot bruk av elektrisk grill eller gassgrill, som er mindre risikofylte.

Hensyn til Naboer og Felles Regler

For å møte beboernes ønske om å grille, kan det være en god idé å etablere grillplasser på fellesarealer utendørs. Det skriver NTB.

Noen boligselskaper informerer om grillreglene på sine nettsider, i interne Facebook-grupper, eller ved å henge opp plakater i oppgangene. Her kan beboerne bli oppfordret til å plassere grillen hensiktsmessig med tanke på vindretning og hvilke typer griller som er tillatt.

– Det viktigste er ganske enkelt å ta hensyn til andre og å fastsette retningslinjer som ivaretar brannsikkerheten og begrenser ulempene grilling i verste fall kan medføre. Grillkos for deg kan fort bli til sjenerende grillos for naboen. Dersom du følger reglene og tar hensyn, er det gode muligheter for å kose seg med grillmat på egen balkong eller hageparsell, avslutter Bjerkek.