Skremmende brannfare: Unngå denne vanlige tabben

14/08/2024 09:36

Sofie

Nyheter
Sjangerfoto: If / NTB
Sjangerfoto: If / NTB
Nå advarer de mot dette.

To forskjellige hendelser med elsparkesykler forårsaket røykutvikling og brann natt til onsdag.

I Hønefoss måtte brannvesenet rykke ut til en røykutvikling i et leilighetsbygg. Ifølge politiets operasjonsleder, Øystein Eikedalen, oppsto røykutviklingen på grunn av et elsparkesykkelbatteri som hadde begynt å brenne.

– Det har vært brann i batteriet, og det krever flere timer å slokke en slik brann. Batteriet er nå fjernet fra stedet, sier Eikedalen.

Han forklarer videre at røykmengden i bygningen var så omfattende at flere beboere sannsynligvis må evakueres. Politiet meldte klokken 04.35 at to personer er blitt sendt til legevakta for en helsesjekk etter å ha pustet inn røyk.

Evakuering i Lørenskog En annen brann, også forårsaket av en elsparkesykkel, oppstod tidligere på natten i Lørenskog. Øst politidistrikt meldte like etter midnatt at en elsparkesykkel hadde tatt fyr på en balkong i en boligblokk.

Dette førte til evakuering av beboerne i blokken. En person som bodde i leiligheten hvor brannen startet, pustet inn røyk og måtte også sendes til legevakta for en sjekk. Det skriver DinSide.

– Leiligheten er nå ubeboelig på grunn av røykskader og bruk av brannslukkingsapparat, informerer politiet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har laget en informasjonsside for trygg lading av elektriske sparkesykler, sykler og ståbrett. DSB advarer spesielt mot å lade batteriene om natten.

Før lading bør man:

  1. Lese bruksanvisningen nøye.

  2. Unngå å bruke umerkede batterier.

  3. Unngå lading mens du sover eller er borte fra hjemmet.

  4. Ikke lade skadede batterier.

  5. Rengjøre batteriet før lading.

Det er også viktig å kontrollere at batteriet er i god stand, og sørge for at det er tilstrekkelig avstand mellom batteriet og annet brennbart materiale. Pass også på å sjekke jevnlig om lader eller batteri blir uvanlig varmt under lading.