Slutt for en kaviarklassiker

12/09/2024 11:28

Sofie

Nyheter
Foto: Kavli
Foto: Kavli
Kavli fjerner et av sine mest kjente produkter.

Kavli Kaviar, kjent for sin rike smak og høye andel torskerogn, vil snart forsvinne fra butikkhyllene.

Den ikoniske kaviaren, som ble kåret til testvinner av Dagbladet for sin «akkurat passe salt, akkurat passe søt og akkurat passe røkt» smak, har vært en favoritt blant kaviarentusiaster.

Spesielt kjent for sin opprinnelige oppskrift med 60 prosent torskerogn, har den lenge vært et populært valg blant kvalitetsbevisste og eldre forbrukere.

Kavli Kaviar var den første kaviaren på tube i verden, men når nye dagligvarer lanseres den 16. september, vil denne klassikeren ikke lenger være tilgjengelig i butikkene. Det melder DinSide.

Kristine Aasheim, administrerende direktør i Kavli og Q-meieriene, forklarer at produktet har vært både på og av markedet flere ganger, sist gjenintrodusert i 2015.

Til tross for en lojal kundegruppe har salget de siste årene vært svakt, med kun tre prosent av forbrukerne som har kjøpt kaviaren.

Selv om Kavli har holdt fast ved sin originale oppskrift, har trenden i markedet vært en overgang til mildere varianter med mindre rogn og salt.

Andre produsenter har redusert innholdet av torskerogn, mens Kavli har valgt å differensiere seg ved å opprettholde sin sterke smak og høye rogninnhold. Likevel har den mentale markedsandelen vært større enn den faktiske salgsandelen, og lav distribusjon har ført til at produktet gradvis har mistet sin plass i butikkene.

Når de siste tubene er solgt, vil det dermed være slutt for Kavli Kaviar i sin nåværende form. Aasheim utelukker imidlertid ikke at kaviaren kan gjøre et comeback i fremtiden.

- Ja, om oppropet og savnet hos forbrukerne blir så stort at flere butikkjeder vil ha den i hyllen som et godt alternativ til andre kaviarer, så er vi klare! sier hun.

I mellomtiden ser Kavli etter nye muligheter innen fiskepålegg, i tråd med kostholdsråd om å øke fiskekonsumet.

Ved en nylig sjekk av rogninnholdet i ulike kaviarprodukter viste det seg at Kavli fortsatt har det høyeste rogninnholdet på markedet, med sine 60 prosent. First Price følger etter med 52 prosent, mens Mills, Prima, og Xtra ligger mellom 42 og 45 prosent. Mills polarkaviar har lavest andel med 35 prosent.

Den originale kaviaren, elsket for sin karakteristiske smak, kan snart være en saga blott. Men for kaviarentusiaster er det fortsatt håp om et gjensyn – dersom etterspørselen øker og butikkjedene igjen vil ha den på hyllene.

Foto: Kavli