Strømbrudd på vinteren? Slik forbereder du deg

21/10/2024 15:00

Sofie

Nyheter
Foto: Elvia / NTB
Foto: Elvia / NTB
Fire essensielle råd for håndtering av langvarige strømbrudd.

Vinteren nærmer seg raskt, og det er viktig å vurdere om du er klar for potensielt langvarige strømbrudd.

Selv om strømmen som regel kommer tilbake ganske raskt, kan det i fremtiden bli en økt risiko for lengre strømavbrudd, spesielt i værutsatte områder.

Klimaendringer fører til mer ekstremvær med sterkere stormer, økt nedbør og flom, som igjen utfordrer infrastrukturen til strømnettet. I dag ser vi allerede at værrelaterte hendelser er en hyppig årsak til strømbrudd.

– Hvis uhellet er ute, er det opp til hver enkelt å forbedre seg godt nok. Fravær av strøm i noen timer kan være krevende vinterstid. Derfor har vi laget en liste med fire tips, sier avdelingsleder for beredskap i Elvia Ole Inge Rismoen i en pressemelding.

Elvia er ansvarlig for å sikre at strømmen leveres til hjemmene våre, og de overvåker og vedlikeholder hele 69.500 kilometer med strømkabler, noe som tilsvarer halvannen gang rundt jorden.

For å være rustet ved eventuelle strømbrudd, har Elvia fire anbefalinger:

  1. Oppvarming: Ha alternative varmekilder klare, som peis, gassovn eller parafinovn, spesielt på vinteren. Sørg for å ha nok ved, propan eller parafin tilgjengelig, avhengig av hva slags varmekilde du velger. En turprimus kan også være nyttig for oppvarming av mat og vann.

  2. Lys: Batteridrevne LED-lamper eller lommelykter gir godt lys og varer lenge. Det er også lurt å ha stearinlys og fyrstikker eller lighter tilgjengelig.

  3. Radio: Med en batteridrevet radio kan du holde deg oppdatert på nyheter og informasjon under et strømbrudd. Husk også å ha ekstra batterier liggende.

  4. Ladere: Sørg for å ha en fulladet nødlader til mobiltelefonen, nettbrett eller andre USB-enheter, slik at du kan opprettholde kontakt med omverdenen.

Rismoen påpeker at en undersøkelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at 4 av 10 innbyggere følger beredskapsrådene fra myndighetene, mens 8 av 10 har planer om å gjøre det.

– I undersøkelser som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har gjennomført sier 4 av 10 innbyggere at de følger myndighetenes beredskapsråd, mens 8 av 10 har tenkt å gjøre det. Nå må vi gå fra ord til handling. Å følge myndighetenes anbefaling til egenberedskap er avgjørende for å klare seg selv, fortsetter Rismoen.  

Dersom du opplever strømbrudd som varer mer enn 12 timer sammenhengende, kan du ha krav på økonomisk kompensasjon. Dette gjelder imidlertid kun dersom strømbruddet skyldes forhold utenfor ditt ansvar. Det er viktig å huske at du selv er ansvarlig for det elektriske anlegget i boligen eller fritidsboligen din.