Studiestart: 12.000 studenter uten bolig

15/08/2024 08:59

Yvonne

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ved studiestart er det fortsatt mange tusen som mangler studentbolig. Finn gode råd til boligjakten.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Ferske tall fra Samskipnadsrådet viser at det nå står 12.590 studenter i kø for å få tildelt studentbolig i Norge. Køen er lengst i Oslo hvor 5800 studenter står på venteliste.

For å bøte problemet og sørge for at de studerende har et sted å sove, har kantiner og lesesaler blitt gjort om til midlertidige sovesaler i både Oslo og Bergen.

"Vi håper selvfølgelig at det skal løse seg. Det er ingen grunn til å gi opp, fordi det finnes et privat marked der ute. Det private markedet er større", sier leder i Samskipnadsrådet, Rita Hirsum Lystad til NRK.

Hun ber studentene om å fortsette å lete etter bolig, men forteller at presset er høyt i de store studiebyene akkurat nå.

"Tallene gjør meg bekymret for situasjonen studenter står i. At hele 12.500 studenter står i kø den uken de skal begynne på studier, er ille. I tillegg vet vi at studenter som kjemper om studentboliger, må konkurrere om dyre boliger på det private leiemarkedet", sier Kaja Ingdal Hovdenak, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) til NTB.

NRK har også samlet noen gode råd til studenter på boligjakt:

1. Vær tidlig ute:
Søk om studentbolig så tidlig som mulig for å sikre deg et sted å bo. Undersøk muligheten for å si opp boligen om du ombestemmer deg og vil studere et annet sted.

2. Undersøk markedet:
Før du signerer en leiekontrakt, gjør grundig research både på studentboliger og det private leiemarkedet.

3. Lag en bolig-CV:
Hvis du leter etter bolig på det private markedet, kan det være lurt å lage en kort CV med informasjon om deg selv, studieplaner og referanser, som gir utleier et godt inntrykk av deg.

4. Tenk over hva du deler på sosiale medier:
Utleiere sjekker ofte sosiale medier for å få et inntrykk av potensielle leietakere.

5. Ha en skriftlig kontrakt:
Uansett om du leier privat eller via studentsamskipnaden, sørg for å ha en kontrakt som dekker husleie, depositum, tilleggsbetalinger, og oppsigelsesfrist.

6. Krev depositumskonto:
Insister på en depositumskonto der midlene er låst til leieforholdet er avsluttet.

7. Møt opp på visning:
Sørg for å møte utleier ansikt til ansikt og undersøk boligen nøye for eventuelle feil.

8. Dokumenter boligen:
Ta bilder av boligen ved innflytting for å sikre at du ikke blir ansvarlig for eksisterende skader når du flytter ut.

9. Tegn innboforsikring:
Sørg for å ha innboforsikring som dekker dine eiendeler, spesielt hvis du endrer folkeregistrert adresse.

Læs også:

Hva brukes det tredje rommet i vaskemaskinen din til? Få vet det, men her er svaret Vi vasker alle klær, men det viser seg at mange av oss plasserer vaskemiddelet feil i maskinens rom. Det største mysteriet er imidlertid det tredje rommet. Hva brukes det til? Her får du svaret: