Både SpareBank 1 og Danske Bank har tidligere advart mot faren for å bli et såkalt «pengemuldyr». Europol definerer et pengemuldyr som en person som aksepterer å motta penger fra en annen og overfører dem videre, enten digitalt eller i kontanter, i bytte mot betaling.
Nina Merethe Sørensen, som er svindelekspert hos Sparebanken Sør, uttrykker nå bekymring over at stadig flere unge blir utnyttet til å fungere som pengemuldyr. Det skriver DinSide.
- Det er en økning i pengemuldyr-aktivitet. Ungdommer helt ned i alderen 13-15 år blir rekruttert av kriminelle til å ta vare på eller overføre penger mot en liten sum penger, forteller hun.
Hun påpeker at ved å overføre eller oppbevare penger for andre, kan man uvitende bidra til hvitvasking av midler fra kriminelle aktiviteter.
- Vi har erfart at ungdommer blir lurt og ikke alltid får betaling for å ta imot eller oppbevare penger på kontoen sin. De tror at de skal motta pengene, for eksempel 100 kroner, fra noen som påstår å ha problemer med sitt kort, sier hun.
Svindeleksperten forklarer videre at i stedet for det avtalte beløpet, ender det ofte opp med en stor sum på pengemuldyrets konto, penger som vanligvis stammer fra en svindel.
Sørensen oppfordrer alle som mistenker at de har blitt utnyttet som pengemuldyr, til å kontakte både politiet og banken umiddelbart.
Økokrim har tidligere uttrykt bekymring for at kriminalitet utført med digitale verktøy vil fortsette å øke.
- Digitalisering i kombinasjon med sosial manipulering er en spesielt stor trussel i dagens kriminalitetsbilde. Såkalte pengemuldyr brukes i økende grad for å hvitvaske penger fra kriminelle handlinger. Hvis man ikke vet hvor penger kommer fra, må man være varsom, fortalte Økokrim-sjef Pål Lønseth.
Han understreket også at det er spesielt bekymringsfullt at unge og andre sårbare grupper blir utnyttet på denne måten.