Varmen skaper trøbbel: Kan gi flere eller nye bivirkninger

25/07/2024 10:49

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Spesielt én type medisin er utsatt.

Kanskje du har hørt at effekten av medisin kan påvirkes av høye temperaturer.

Dette er fordi stoffene i medisinen kan påvirkes til å brytes ned av flere ulike faktorer som temperatur, fuktighet og lys.

Derfor er det viktig å oppbevare medisinen riktig, og denne sommeren har vært spesielt aktuell for mange, ettersom temperaturene i Sør- og Øst-Europa har nådd ekstreme høyder.

Feil oppbevaring kan føre til at medisinen mister sin effekt eller i verste fall gir nye bivirkninger.

Det sier overlege Ingrid Aas fra Legemiddeldirektoratet til Nettavisen. Det skriver Nyheder24.

- Hvis medisin oppbevares feil, kan du risikere at medisinen ikke virker som den skal. I sjeldne tilfeller kan dette også gi flere eller nye bivirkninger, forklarer hun.

Flytende medisiner er spesielt utsatt for temperaturendringer og kan lettere brytes ned sammenlignet med tabletter og kapsler. Derfor er det viktig å ta ekstra forholdsregler når man reiser med flytende medisiner.

Ikke bare det, medisiner og høy mengde sollys kan være en farlig cocktail.

Visse medisiner kan forårsake hudreaksjoner når de kombineres med sollys. Det er et fenomen som kalles lysfølsomhet, og det kan resultere i utslett, rød hud, kløe og i noen tilfeller blemmer.

Antibiotika som tetracykliner og visse antiinflammatoriske legemidler er blant de som oftest forårsaker slike reaksjoner.

Gjør dette når du reiser

Når du reiser, anbefales det å ha medikamentet i håndbagasjen for å sikre riktig oppbevaring og tilgang under hele reisen.

Overlege Ingrid Aas understreker viktigheten av å oppbevare legemidlet i originalemballasjen, da det gjør det vesentlig enklere å følge oppbevaringsanvisningen og presentere relevant informasjon ved enhver kontroll.

— Da vet du hvordan de har blitt oppbevart under reisen, og samtidig har du tilgang til medisinene, dersom du skulle være så uheldig å miste bagasjen, sier hun.

På destinasjonen bør du unngå å utsette medisinen for direkte sollys og høye temperaturer. Hvis du tar med medisiner til stranden, er det best å oppbevare dem i skyggen.

Generelt bør legemidler oppbevares i romtemperatur, med mindre annet er angitt på pakningsvedlegget. Kortvarige temperatursvingninger er ofte akseptable, men for å opprettholde kvaliteten på medisinen frem til utløpsdatoen er riktig oppbevaring avgjørende.